01/01/2012

Opleiding voor demontage van hybrides en EV’s

Opleiding voor demontage van hybrides en EV’s

Samen met een nog te selecteren opleidingsorganisatie ontwikkelt ARN in de loop van dit jaar een opleiding om de aangesloten demontagebedrijven te kunnen trainen in het veilig demonteren van hybride en elektrische auto’s. Naar verwachting gaan de eerste trainingen begin 2013 van start. ARN ziet een duidelijke groei van het aantal hybride en elektrische voertuigen dat voor demontage wordt aangeboden. Werden er door ARN-bedrijven in 2010 nog 21 hybride voertuigen voor demontage gemeld in ORAD, dit jaar staat de teller tot en met november al op 31 stuks. In Nederland rijden er al meer dan 60.000 hybride en elektrische auto’s rond. Een groot deel hiervan zal in de komende jaren ook weer worden gedemonteerd.


Nieuw type auto

Hoewel dat nog geen enorme aantallen zijn, acht ARN het noodzakelijk om een opleiding te ontwikkelen voor de veilige demontage van deze elektrisch aangedreven auto’s. “Het is in elk geval belangrijk dat demontagebedrijven op korte termijn beschikken over basiskennis om verantwoord te kunnen omgaan met dit soort auto’s. Zeker wanneer er een wrak wordt ingenomen waarbij delen van de elektrische aandrijving beschadigd zijn is het belangrijk dat de demontagebedrijven weten hoe ze moeten handelen. Dan gaat het bijvoorbeeld om auto’s waarbij de accupacks zijn beschadigd, bijvoorbeeld na een ongeval”, stelt Rob van der Linden, die als projectleider van ARN betrokken is bij het opzetten van de nieuwe training. “Je hebt te maken met andere aandrijflijnen en hoge voltages van 120 tot 400 volt, en met speciale accu’s die soms meer dan 250 kilo per auto wegen.”

Specifieke kennis en vaardigheden

Rob van der Linden vervolgt: “We hebben deelgenomen aan het Safebat project. Dit project heeft als doel de ontwikkeling van veilige elektrische batterijen te stimuleren en in het ontwerpstadium al rekening te houden met de eindfase en recycling van het product. Daarnaast hebben we ook zelf diverse trainingen gevolgd over het werken met hybride en elektrische auto’s. Daarmee is duidelijk geworden dat er specifieke kennis en vaardigheden nodig zijn om dit soort auto’s veilig te kunnen demonteren. Uit marktonderzoek dat we onder veertig ARN-demontagebedrijven hebben uitgevoerd, kwam ook naar voren dat de behoefte aan deze kennis groot is.”

Momenteel voert ARN de eerste gesprekken met een opleidingsorganisatie die hierbij kan assisteren. De eerste trainingen zullen naar verwachting begin 2013 in de onderzoeksruimte in Tiel van start gaan.


 Gerelateerde artikelen

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl