05/02/2015

Nieuw, duurzaam Stiba logoschildje van ‘BlueRoots’-materiaal

lifeplus
Nieuw, duurzaam Stiba logoschildje van ‘BlueRoots’-materiaal

Deze maand worden aan alle 134 Stiba-demontagebedrijven de nieuwe, duurzame Stiba logoschildjes uitgeleverd, bestemd voor montage op de gevel. De nieuwe schildjes zijn gemaakt van een milieuvriendelijk composiet, die bekend staat onder de merknaam ‘BlueRoots’. De basis daarvan wordt gevormd door materialen uit gerecyclede auto’s, afkomstig uit de PST-fabriek in Tiel en een bio-based hars.


BlueRoots is ontwikkeld is door ARN Recycling en NPSP. De composiet wordt milieuvriendelijk geproduceerd, is zeer sterk en kan worden gegoten en bedrukt. Het aantal toepassingen is talrijk: behalve schildjes en straatnaambordjes, worden er bijvoorbeeld ook straatmeubels gemaakt van dit weerbestendige materiaal. De productie vindt in deze fase nog grotendeels handmatig plaats bij NPSP in Werkendam. De schildjes voor Stiba worden als prototype geproduceerd. BlueRoots is een mooi voorbeeld van een nieuwe toepassing van materialen uit de PST-fabriek. De ontwikkeling is mede tot stand gekomen door de ondersteuning vanuit LIFE+, het programma van de Europese Unie voor de ontwikkeling en uitvoering van het Europese natuur- en milieubeleid.

“BlueRoots kan een mooi voorbeeld worden voor de Circulaire Economie, een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waarde vernietiging te minimaliseren”, zegt Willem Böttger, directeur van NPSP BV. “Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. Circulaire verdienmodellen zullen een steeds grotere concurrentie vormen voor het traditionele, lineaire model. Ze creëren meer waarde per eenheid grondstoffen. Dat is belangrijk omdat grondstoffen schaarser lijken te worden. Het potentieel om te besparen op materialen is volgens McKinsey enorm en kan in Europa alleen al veel banen opleveren.”

Stiba is de Nederlandse brancheorganisatie van gecertificeerde auto-, motorfiets-, truck- en aanverwante voertuigdemontagebedrijven. Het plaatsen van de milieuvriendelijk geproduceerde schildjes is een klein, maar tastbaar voorbeeld van hoe Stiba duurzaamheid in de praktijk brengt.


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl