06/03/2013

Nederland koploper in autorecycling: 95% van autowrak gerecycled

Nederland koploper in autorecycling: 95% van autowrak gerecycled

In 2011 heeft Nederland een recyclingpercentage van 96,2% van de in Nederland afgedankte auto’s gerealiseerd. Daarmee behoort ons land tot de koplopers in Europa. De recycling van autowrakken wordt mogelijk gemaakt met de verwijderingsbijdrage van €45 die kopers van nieuwe auto’s betalen. Deze bijdrage heet vanaf 2013 recyclingbijdrage omdat deze term beter de lading dekt.


Recent onderzoek laat zien dat maar een klein deel van de autokopers op de hoogte is van het feit dat ze een bijdrage betalen en wat daarmee gebeurt. Reden voor ARN, de organisatie die de recyclingbijdrage int, om in maart een voorlichtingscampagne te voeren over de 95% recycling en de nieuwe recyclingbijdrage.

Voorbeeld voor andere EU lidstaten

Het hoge recyclingpercentage van Nederland komt volgens Arie de Jong, directeur ARN door de hechte samenwerking in de branche en de toepassing van moderne scheiding technologieën. De Jong: “Het gaat in Nederland goed met de recycling van autowrakken. Dat we 95% van oude auto’s recyclen tot bruikbaar restmateriaal is een prestatie waarop niet alleen de autobranche maar ook de Nederlandse consument trots kan zijn. In Nederland vormen de inzamelbedrijven, autodemontagebedrijven, recyclingbedrijven en shredderbedrijven een sterke keten . Daarnaast slagen we er in om met behulp van technologie de laatste (moeilijke) procenten nog te recyclen in een PST fabriek in Tiel. In deze Post Shredder Technologie fabriek wordt het laatste restant van de auto – het shredderafval – gescheiden in bruikbare materiaalstromen. In 2011 heeft ARN een Europese erkenning gekregen voor de keuze om met de PST fabriek de 95% te realiseren. Met een LIFE+ subsidie zijn we een demonstratieproject geworden voor andere EU-lidstaten.”

Volgende stap

Met de huidige stand van de techniek werken we aan het realiseren van een echte grondstoffenrotonde. Het gebruik van recyclaten zou door de overheid flink kunnen worden aangemoedigd. Dit kan voorkomen dat afval, dat met scheidingstechnieken opgewerkt kan worden tot secundaire grondstoffen, verbrand wordt. Voor het afval afkomstig van auto’s is dat niet meer nodig. Fiscale ondersteuning van duurzaamheid is al een bekend fenomeen in de automobielbranche.

Consument positief over recycling

Met de 95% recycling van auto’s vindt ARN het niet meer juist te spreken van een verwijderingsbijdrage. Recycling is immers het doel en verwijderen is daar slechts een onderdeel van. Daarom is met ingang van 2013 de naam verwijderingsbijdrage veranderd in recyclingbijdrage. Uit het ARN onderzoek van eind 2012 blijkt dat Nederlandse consumenten positief staan tegenover recycling. Ze vinden het bijdragen aan de economie en een duurzame samenleving. De bereidheid om zelf een (financiële) bijdrage te leveren aan recycling is groot. De verantwoordelijkheid voor autorecycling ligt bij de autobranche en de overheid, maar de consument wil wel weten hoe dat gebeurt en waar de bijdrage aan wordt besteed. Daarom start ARN in maart de voorlichtingscampagne ‘95% gerecycled, dankzij uw recyclingbijdrage’. Een groot aantal autodealers ondersteunen de campagne met een informatiepunt in hun showroom.

Meer informatie over de recyclingbijdrage vindt u op arn1.wpengine.com/wp/recyclingbijdrage.

Fotobijschrift: vandaag geeft ARN op het Plein voor de 2e Kamer het startschot voor de informatiecampagne recyclingbijdrage. Dankzij deze bijdrage wordt inmiddels 95% van iedere auto gerecycled tot bruikbare grondstoffen. Daarmee is Nederland koploper in Europa.


 Gerelateerde artikelen

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl