16/09/2011

Laboratorium ARN Recycling operationeel

lifeplus
Laboratorium ARN Recycling operationeel

ARN beschikt over een volledig ingericht laboratorium. In dit laboratorium wordt de samenstelling bepaald van het inkomende materiaal, het shredderresidu (SR) en van de eindfracties, zoals vezels en kunststoffen.


Wat gebeurt er in het lab?

In het laboratorium worden veel proeven gedaan die belangrijk zijn voor zowel ARN als de afnemers van de materialen

  • Van het inkomende materiaal is met name de grove samenstelling van belang; hoeveel kunststoffen, vezels, metalen en mineralen zitten hierin? Om hier achter te komen wordt een monster genomen en met de hand op grootte gesorteerd, van 1 tot 300 mm. Vervolgens wordt het materiaal geanalyseerd op samenstelling met behulp van de beschikbare apparatuur.
  • Tijdens het verwerkingsproces in de fabriek wordt vaak gekeken of de kwaliteit van de halfproducten goed is, met name het organische stof gehalte van de zandfractie is belangrijk. In het eigen laboratorium kan binnen enkele uren bepaald worden of de verwerkingslijn goed afgesteld staat.
  • De samenstelling van de eindfracties is uiteraard ook van belang voor de afnemers. Zo mag het chloorgehalte van bepaalde kunststoffracties niet hoger zijn dan 1%. Om te voorkomen dat een vracht retour wordt gestuurd, is het goed om dit vooraf te controleren.
  • De geproduceerde vezels worden gemengd met slib uit een afwaterzuivering. Daarom mogen zij bijna geen stoffen als minerale olie en zware metalen bevatten. De afnemer van de vezels hecht veel waarde aan de verbrandingswaarde. Vandaar dat al deze bepalingen in het eigen laboratorium gedaan kunnen worden.
  • Momenteel worden veel proeven gedaan in onze zoektocht naar milieuverantwoorde afzetkanalen. Ook hiervoor moet er veel en vaak geanalyseerd worden. Nu we dat in eigen huis hebben kunnen we de daarbij behorende analysetrajecten ook breed inzetten zonder dat de kosten van een onderzoekstraject uit de hand lopen.

Kortom, door de inzet van een eigen en goed uitgerust laboratorium kunnen we de route naar een optimale verwerking van het aangeleverde shredderresidu met vertrouwen tegemoet zien.


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl