13/05/2014

Innovatieve recycling van materialen

Innovatieve recycling van materialen

Autofabrikanten die elektrische auto's willen aanbieden, kunnen een bestaand model ombouwen, of een totaal nieuwe variant ontwikkelen. In het eerste geval besparen ze op ontwikkelingskosten, maar het maakt de auto minder 'groen'. De aandrijving mag dan duurzaam zijn, de rest van de gebruikte materialen is dat vaak niet.


BMW koos voor het ontwikkelen van een nieuw model en ontwierp de . Als we hem , komen er heel wat mooie staaltjes van duurzaamheid aan het licht. Hem een ‘gebruikte wagen’ noemen zou deze auto geen recht doen, maar feit is wel dat heel wat van zijn onderdelen een tweede leven leiden. Zo is het chassis gemaakt van gerecycled aluminium en bestaat het frame uit carbon. Deze met koolstofvezel versterkte kunststof is eigen fabricaat en wordt geproduceerd in een fabriek die draait op waterenergie. Door het gebruik van carbon is de – ondanks de zware accu – zeer licht. Daardoor hoeft de accu minder hard te werken, wat gunstig is voor de actieradius.

Het dashboard is gemaakt van een duurzame vezelsoort en leverbaar met verantwoord hout, afkomstig van duurzaam gekweekte eucalyptusbomen. BMW gebruikte voor de bekleding natuurlijk gelooid leer, behandeld met het extract van olijfboomblad, dat als restproduct in flinke hoeveelheden voorradig is. De stof van de stoelen, matten, hemelbekleding en bagageruimte is een reïncarnatie van gerecycled polyester, waarvan ruim 30 procent ooit door het leven ging als PET-fles. De binnenkant van de portieren is bekleed met kenaf, afkomstig van de kenaf-plant. Deze plant wordt in zo’n 5 maanden tijd wel 4 meter hoog en levert daardoor relatief snel de grondstof voor de bekleding.

Bron: Volkskrant


 Gerelateerde artikelen

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl