25/10/2012

Ensartech en ARN werken samen aan schonere samenleving

Ensartech en ARN werken samen aan schonere samenleving

Ensartech en ARN slaan de handen ineen voor een beter milieu. ARN, het Nederlandse expertisecentrum voor recycling in de mobiliteitsbranche, gaat als eerste gebruikmaken van de nieuwe smeltinstallatie van Ensartech. Deze werd op 15 oktober in Delfzijl geopend. De samenwerking levert een belangrijke bijdrage aan het streven van ARN om het recyclingpercentage van auto’s de komende jaren op te voeren naar 95%. Woensdag 24 oktober tekenen beide partijen een samenwerkingscontract bij Ensartech in Delfzijl.


De pas geopende Ensartech-installatie werkt volgens een nieuwe technologie: moeilijk verwerkbare industriële afvalstromen die het milieu zwaar belasten, worden tijdens een smeltproces met hoge temperatuur omgezet in bruikbare producten: bouwstoffen en energie. In vergelijking met andere verwerkingsmethoden levert de Ensartech-technologie tien keer minder reststoffen op. Deze minieme reststoffenfractie kan zelfs nog tot nul worden teruggebracht. Ensartech gaat nog tien tot vijftien van deze installaties in Europa bouwen. De installatie in Delfzijl heeft een verwerkingscapaciteit van zo’n 25 K/t per jaar.

Oplossing voor minerale fractie autorecycling

ARN gaat als eerste gebruikmaken van de installatie bij de recycling van auto’s. ARN streeft ernaar om zijn recyclingpercentage de komende jaren op te voeren naar 95%, waarbij het gaat om minimaal 85% materiaalhergebruik en maximaal 10% thermische verwerking. Autowrakken eindigen na demontage bij de shredder, waar ze worden vermalen. Het overblijvende shredderafval wordt in de PST-fabriek van ARN in Tiel gescheiden in vezels, plastics en een minerale fractie. Voor de minerale fractie is nu met de nieuwe technologie van Ensartech een goed herbruikbare toepassing ontstaan. De minerale fractie wordt in de installatie van Ensartech gesmolten, waardoor de moeilijk te verwijderen organische materialen gescheiden worden van de mineralen. Wat resteert is basalt, dat goed bruikbaar is in onder andere de bouw.

Prima alternatief voor storten materiaal

Ensartech en ARN hebben de afgelopen maanden onderzocht of en zo ja hoe de reststromen van ARN in de installatie van Ensartech verwerkt kunnen worden. De tests die zijn uitgevoerd, bevestigen dat de reststromen van ARN uitstekend verwerkt kunnen worden in de smeltinstallatie van Ensartech. Dit vormt een prima alternatief voor het storten van dit materiaal. Om de tests voort te zetten en de samenwerking te bestendigen, tekenen ARN en Ensartech woensdag 24 oktober een verwerkingsovereenkomst.

Substantiële verbetering footprint

Martin Ooms, CEO van Ensartech, is zeer verheugd met het feit dat juist ARN de eerste ‘klant’ van Ensartech is. “ARN staat bekend om zijn voorloperspositie bij het terugbrengen van de schadelijke milieu-effecten van ons autogebruik, het streven naar een steeds hoger percentage gerecycled automateriaal, zorgvuldige keuzes voor betrouwbare technologische partners en de nadruk op samenwerking met veilige technologieën. 95% recycling is een extreem hoog recyclingpercentage. Ensartech helpt ARN graag deze doelstelling te verwezenlijken. Ook andere industrieën helpen wij graag hun milieudoelstellingen te bereiken of hun ’footprint’ substantieel te verbeteren en daardoor minder het milieu te belasten. Ook die industrieën zijn welkom bij Ensartech.”

Blij met nieuwe technologie

Arie de Jong, algemeen directeur ARN: “ARN blijft continu zoeken naar hoogwaardige verwerkingstechnieken voor materialen uit de PST-fabriek. Drijfveer hierbij is het behalen van het recyclingpercentage en het weer terugbrengen van materiaal als nieuwe grondstof voor verschillende producttoepassingen. ARN is blij met de komst van nieuwe technologieën zoals die van Ensartech. Op die manier kunnen we de milieuprestatie van afgedankte auto’s blijven verbeteren.”

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Vanwege de landelijke verantwoordelijkheid van ARN voor de autorecycling is bij de ondertekening ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu aanwezig. Louisa Crijns-Tan, senior beleidsadviseur met als aandachtsgebied autorecycling komt met eigen ogen bekijken hoe een van de laatste reststromen automateriaal omgezet wordt in een goed te hergebruiken product.


 Gerelateerde artikelen

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl