30/07/2015

Enorme kans voor innovatie in recyclebare automaterialen

Enorme kans voor innovatie in recyclebare automaterialen

Autofabrikanten moeten meer recyclebare materialen gebruiken. Lichtgewicht composieten maken een auto zuiniger, maar moeilijker te verwerken aan het einde van de levensduur.


Dat zegt directeur Keith Freegard van het Britse plasticrecyclebedrijf Axion Polymers. Hij roept de auto-industrie op om duurzame materialen te onderzoeken. Veel lichtgewicht materialen, die autobouwers nu ontwikkelen en gebruiken, zijn moeilijk economisch rendabel te recyclen. “Wanneer deze onderdelen worden afgedankt zijn ze mogelijk alleen geschikt voor verbranding met energieterugwinning.”

Freegard benadrukt dat hij een groot voorstander is van het gebruik van lichtgewicht materialen in de auto-industrie. “Maar ik daag materiaalwetenschappers en ontwerpers uit om met simpelere alternatieven te komen. Mono-materialen die CO2 besparen en die kunnen worden teruggewonnen.” Axion Polymers recyclet plastics die afkomstig zijn uit vermalen autowrakken. Het bedrijf claimt dat zijn gerecyclede plastics een CO2-voetafdruk hebben die tot 75 procent kleiner is dan die van niet-gerecyclede materialen.

Elektrische auto

Freegard wijst erop dat de opkomst van elektrische en waterstofauto’s om nieuwe ideeën en ontwerpconcepten vraagt. “De groeiende automotive industrie vormt een enorme kans voor innovatieve denkers en productontwerpers.” Autofabrikanten proberen de CO2-uitstoot van hun voertuigen omlaag te brengen door toepassing van lichtgewicht materialen en nieuwe productiemethoden. Moeilijk recyclebare composieten zijn daarbij een belangrijke troef, maar ook aluminium maakt lichtere auto’s mogelijk.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven.nl


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl