19/12/2012

Cursus voor demontage van hybrides en elektrische voertuigen start in februari

Cursus voor demontage van hybrides en elektrische voertuigen start in februari

Om de veiligheid rond het demonteren van hybride en elektrische auto’s te bevorderen, organiseert ARN vanaf volgend jaar een training voor demontagebedrijven. Deze gaat in februari van start, en biedt in de loop van 2013 plaats aan maximaal 200 deelnemers. Begin januari start de inschrijving.


Met de opmars van hybride en elektrische auto’s staat de mobiliteitsbranche aan de vooravond van een nieuw tijdperk. De verwachting is dan ook dat het aantal sloopauto’s met een vorm van elektrische aandrijving de komende jaren verder zal groeien. Sinds vorig jaar komt dat al tot uiting in een voorzichtige groei van het aantal elektrische auto’s en hybrides dat voor demontage wordt aangeboden. Voor ARN is deze ontwikkeling voldoende reden om een gerichte training te ontwikkelen. Deze training is inmiddels klaar, en gaat vanaf februari 2013 van start.

E-learning en praktijk
“De training bestaat uit een e-learning module als voorbereiding op de praktijkdag die plaatsvindt in ons onderzoekscentrum in Tiel. De praktijkdag bestaat vervolgens uit een theoretisch gedeelte, waarna de deelnemers volgens de juiste procedures de accu van een hybride auto uitbouwen. Ter afsluiting volgt dan nog een toets waarin de deelnemers kunnen aantonen dat ze de stof beheersen”, vertelt Rob van der Linden, ketenmanager van ARN. “We hebben plek voor tweehonderd deelnemers, die na inschrijving worden verdeeld in groepen van acht.”

Nieuwe techniek

Het is de bedoeling dat de deelnemers na afronding van de training veilig een accu van een auto met een elektrische of hybride aandrijflijn kunnen demonteren. Hierbij plaatst Rob van der Linden echter wel een kanttekening: “Van een volle benzinetank weten we precies hoe we ermee moeten omgaan, maar als branche gaan we nu voor het eerst ervaring opdoen met het demonteren van grote accupacks. Uiteraard komt in de training aan de orde hoe een elektrische of hybride auto in elkaar zit, en hoe je deze goed en veilig kunt demonteren. In de praktijk zal het echter ook voorkomen dat een auto van dat type dusdanig zwaar is beschadigd, dat het moeilijk is te bepalen hoe deze veilig kan worden gedemonteerd. In die gevallen kan het demontagebedrijf contact met ons opnemen, en zullen wij vervolgens samen met het demontagebedrijf gaan zoeken naar de juiste werkwijze. Waar nodig nemen we contact op met de importeur om advies in te winnen.”

Inschrijving

In de loop van januari ontvangen de aangesloten demontagebedrijven een mailing met informatie over de training en de inschrijving.


 Gerelateerde artikelen

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl