01/04/2015

Batterij uit elektrische auto krijgt tweede leven op Forteiland Pampus

Batterij uit elektrische auto krijgt tweede leven op Forteiland  Pampus

Op Forteiland Pampus wordt vanaf vandaag een accu uit een elektrische auto gebruikt om energie in op te slaan. Een batterij van formaat uit een afgedankte elektrische auto zal ervoor zorgen dat het energieverbruik op het eiland afneemt omdat het efficiënter wordt gebruikt. Pampus zet daarmee de eerste stap op weg naar een zelfvoorzienend en duurzaam bestaan en bedrijfsvoering. Daarnaast moet het project uitwijzen of deze batterijen op grote schaal een tweede leven kunnen krijgen.


In de toekomst kan hergebruik van batterijen huishoudens en bedrijven in Nederland een betaalbare vorm van opslag bieden. De komende jaren komen duizenden van deze batterijen beschikbaar. Bovendien levert het een bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen van gebieden, bedrijven en organisaties zoals Forteiland Pampus.

Het project en onderzoek wordt gerealiseerd door netwerkbedrijf Alliander, ARN, Stichting Forteiland Pampus, DNV GL, De Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Technische Universiteit Eindhoven en Amsterdam Smart City. Op Pampus is een tijdelijke tentoonstelling te bezoeken over de realisatie van de batterij voor het eiland en haar duurzaamheidsdoelstellingen. Meer informatie is te vinden op www.pampus.nl.

Pampus zelfvoorzienend

Pampus is afgesloten van alle openbare nutsvoorzieningen en daarom aangewezen op het gebruik van aggregaten. De eerste stap tot verduurzaming op Pampus is het gebruik van de batterij uit de elektrische auto als opslag. Doordat energie uit de aggregaten op het eiland op de batterij opgeslagen, hoeven de aggregaten niet elke keer aan te slaan. Daardoor wordt er minder energie gebruikt en is het energiegebruik constanter. De batterij wordt door het onderzoekteam voorzien van allerlei slimme apparatuur en de komende maanden gemonitord. Het onderzoek moet uitwijzen hoe goed en lang deze hergebruikte batterij als opslag van energie kan fungeren.

Slim en duurzaam omgaan met energie

Naar verwachting zal er door de toename van zonnepanelen en windmolens in de toekomst meer duurzame energie worden opgewekt. Ook zal er steeds meer elektriciteit worden gebruikt door onder andere elektrische auto’s. Daardoor wordt het steeds drukker op het energienet en zullen energiefiles ontstaan als er veel energie wordt gebruikt en terug geleverd. Door energie op te slaan hoeft er minder energie getransporteerd te worden. Er gaat minder energie verloren en het energienet wordt minder belast waardoor er minder geïnvesteerd in het net hoeft te worden.


 Gerelateerde artikelen

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl