11/06/2015

ARN zelf ook Erkend Duurzaam

ARN zelf ook Erkend Duurzaam

“Van onbewust bekwaam, naar bewust bekwaam”, omschrijft Arie de Jong, CEO van ARN kernachtig het effect van de scan Erkend Duurzaam (ED) in zijn organisatie. Het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM) dat het programma Erkend Duurzaam en de daarbij behorende scans uitvoert, heeft sinds ongeveer 2,5 jaar haar werkzaamheden bij ARN ondergebracht. Inmiddels zijn er door het IvDM al meer dan 1.100 ED-certificaten uitgereikt. “Het leek ons daarom niet meer dan logisch om ook onze eigen interne organisatie een keer te scannen, onder het motto ‘practice what you preach’.


Daarnaast is het gewoon goed om jezelf af en toe een spiegel voor te houden. Daar kun je van leren. Met zo’n rapport word je je bewust van wat goed gaat en wat nog beter kan op het gebied van duurzaamheid en MVO.” De ED basisscan werd in het laatste kwartaal van 2014 uitgevoerd in het kantoor van ARN in Amsterdam en de PST-fabriek in Tiel. ARN behaalde voor beide vestigingen het certificaat Erkend Duurzaam met een totaalscore van 86%. Dat betekent dat er veel goed gaat, maar ook dat er nog ruimte is voor enige verbeteringen.

“Voor veel van onze klanten is het bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend om in hun communicatie aandacht te besteden aan hun maatschappelijke betrokkenheid. Terwijl dat een uitgelezen kans is om het imago te versterken of naamsbekendheid te vergroten. Uit de rapportage van Erkend Duurzaam blijkt dat ook wij daar wat terughoudend in zijn. Daardoor weet eigenlijk niemand dat wij ons al jaren inzetten voor een aantal goede doelen, zoals Joy for Children, een onderwijsprogramma voor kinderen in India, Oxfam Novib en recentelijk ook voor Amsterdam Cares. Die boodschap mogen we dus wel wat meer uitdragen”, stelt De Jong. “Daarentegen scoren we goed met ons jaarlijkse Duurzaamheidsverslag. We zijn oprecht trots op dat boekwerk. Het vormt elk jaar ons visitekaartje. Persoonlijk vind ik ook de gezondheid van onze medewerkers een heel belangrijk thema. Daarom bieden we hen een uitgebreid medisch onderzoek door een sportarts aan en stimuleren we sporten met korting op sportabonnementen. Ook dat hoort bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.”

Het certificaat Erkend Duurzaam is een jaar geldig, voor zowel het kantoor als de PST-fabriek. De Jong: “Uiteraard is het relatief lastiger scoren in een productieomgeving, zoals in Tiel, maar de resultaten zijn dan wel indrukwekkender. Zo hebben we de afgelopen jaren de energiekosten van onze fabriek kunnen verlagen terwijl de productie fors is gestegen.” Het behalen van dit certificaat is voor De Jong geen eindpunt. “Voor onze verslaglegging over duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen kijken we ook naar de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI). Elementen daarvan komen ook weer terug in de Premiumscan van Erkend Duurzaam. Dat leidt uiteindelijk tot meer transparantie voor iedereen, intern en extern. En die transparantie is nodig om bewustwording van duurzaamheid en MVO in de hele branche te vergroten.”

IMG_4431 IMG_4429


 Gerelateerde artikelen

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl