17/04/2014

ARN werkt aan erkenning tussenhandelaren

ARN werkt aan erkenning tussenhandelaren

Deelnemende autodemontagebedrijven kunnen vanaf 1 juli 2014 samenwerken met ARN-erkende tussenhandelaren. Hiermee zet ARN een volgende stap in de transitie die eerder dit jaar is ingezet, waarbij autodemontagebedrijven een vergoeding ontvangen op basis van de kwaliteit van aangeleverde autowrakken. Ook loopt de erkenning vooruit op wetswijzigingen die halverwege 2015 duidelijkheid geven over de juridische positie van tussenhandelaren.


Tussenhandelaren spelen al jaren een belangrijke rol in de recyclingketen van autowrakken. Op dit moment belandt ongeveer 16 procent van alle autowrakken via de tussenhandel bij ARN-erkende shredderbedrijven. Omdat bij de tussenhandelaren onvoldoende zicht is op de verwerking van autowrakken, is deze werkwijze op dit moment nog bij wet verboden. “Dat is vreemd, aangezien er tussenhandelaren zijn die een vergunning hebben om op hun terrein autowrakken op te slaan. Bovendien kunnen we vanwege hun marktaandeel niet om de tussenhandel heen”, stelt Johan Blom, accountmanager van ARN. “Er wordt daarom gesproken over een nieuwe wetgeving die de rol van de tussenhandel voor autowrakken vanaf medio 2015 formaliseert. Vooruitlopend daarop werken we aan een ARN-erkenning voor tussenhandelaren.”

Positieve reacties

Bij ARN zijn dertig tussenhandelaren bekend waarmee de bij ARN aangesloten autodemontagebedrijven regelmatig samenwerken. “Het is de bedoeling dat deze allemaal voor 1 juli ARN-erkend zijn. De gesprekken hierover zijn gaande en de reacties positief. Ook de Metaal Recycling Federatie (MRF) en STIBA reageren positief”, vervolgt Johan Blom. “Overigens wordt de erkenning afgegeven onder voorbehoud van aangepaste wetgeving. Komt deze er niet, dan vervalt de erkenning, want ARN staat uiteraard niet boven de wet.”

Kwaliteit en lekstromen

De ARN-erkenning voor tussenhandelaren geeft meer duidelijkheid over de verwerking van autowrakken. Maar wat gebeurt er wanneer een autodemontagebedrijf autowrakken levert aan een niet-erkende tussenhandelaar? “Een bij ARN aangesloten autodemontagebedrijf ontvangt geen vergoeding voor een autowrak dat wordt aangeleverd bij een tussenhandelaar zonder ARN-erkenning. Aan de werkwijze verandert verder niets”, stelt Johan Blom. “Deze stap sluit aan bij de transitie die ARN dit jaar heeft ingezet in het vergoeden van autowrakken op basis van kwaliteit. Daarnaast is een ARN-erkenning voor de tussenhandel een goed instrument om lekstromen verder in te perken. Ook daarom is het een goede zaak om tussenhandelaren meer in de keten te betrekken.”


 Gerelateerde artikelen

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl