30/05/2013

ARN recyclet eerste beschadigde lithium ion batterij

ARN recyclet eerste beschadigde lithium ion batterij

Dit voorjaar zamelde ARN de eerste lithium ion accu in. Importeurs en fabrikanten zijn zelf verantwoordelijk voor de recycling van deze batterijen die in elektrische voertuigen worden gebruikt. Betalen zij een beheerbijdrage, dan zorgt ARN voor de totale afhandeling, van inzamelen tot en met verwerken.


Eerste ingezamelde Li-ion batterij

De eerste lithium ion (Li-ion) batterij die ARN inzamelde, is een aftersales accu: door een ongeluk met de auto had de accu een potentiële schokbeschadiging opgelopen. Daarom besloot de fabrikant de accu te vervangen. Omdat de importeur de beheerbijdrage betaalde, schakelde ARN voor duurzame recycling een gecertificeerde inzamelaar in. Van daar ging de batterij naar een verwerker.

Wie is verantwoordelijk?

In tegenstelling tot reguliere batterijen, hebben Li-ion batterijen geen positieve restwaarde. Degene die in Nederland batterijen op de markt brengt, is verantwoordelijk voor de recycling. Elke fabrikant of importeur is vrij zelf die verantwoordelijkheid op zich te nemen, of te kiezen voor een beheercontract bij (bijvoorbeeld) ARN. Met een bijdrage van € 0,05 (excl. btw) verwerkt ARN alle reguliere startaccu’s en NiMH-batterijen op een duurzame manier, ongeacht grootte of gewicht. Voor Li-ion batterijen geldt een afwijkend tarief: € 90 (incl. btw) voor batterijen tot 100 kg en € 180 (incl. btw) voor batterijen zwaarder dan 100 kg.

Beheercontract op maat

Elke fabrikant of importeur kan in het beheercontract met ARN zijn specifieke wensen of eisen vastleggen. Zo zijn de afspraken per fabrikant of importeur anders. Er zijn bijvoorbeeld fabrikanten die eigenaar blijven van de accu en deze retour willen ontvangen. Een andere optie is dat een fabrikant al afspraken heeft met een bepaalde verwerker en dus alleen die verwerker wil inschakelen voor het recyclingproces.

Op deze website vindt u meer informatie over de duurzame recycling van batterijen en accu’s.


 Gerelateerde artikelen

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl