21/08/2014

ARN ontvangt MIT-subsidie voor onderzoek

ARN ontvangt MIT-subsidie voor onderzoek

ARN werkt momenteel aan een haalbaarheidsstudie naar stationaire 2nd-life toepassingen voor Lithium-ion accu’s, bijv. als energieopslagsysteem voor zonne-energie van huishoudens. Dit onderzoek is deels mogelijk gemaakt door een subsidie die ARN eerder dit jaar ontving van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in het kader van de regeling MKB-Innovatiestimulering Topsectoren 2014 (MIT).


Samen met projectpartner DNV GL – het vroegere KEMA Nederland – doet ARN al enige tijd onderzoek naar 2nd-life toepassingen voor Lithium-ion accu’s uit hybride en vol-elektrische auto’s. Een mogelijke toepassing is dat deze na gebruik nog worden ingezet in stationaire energieopslag toepassingen, bijvoorbeeld als opslagsysteem voor duurzaam opgewekte energie in huishoudens. Maar voor het zover is, moeten eerst nog de nodige obstakels uit de weg worden geruimd. “Daarom doen wij in eerste instantie een haalbaarheidsstudie naar deze oplossing. Om die te kunnen uitvoeren hebben we van de RVO een subsidie ontvangen. Dit dekt ongeveer 40 procent van de totale kosten, gezien het belang van deze kennis voor ARN, draagt ARN de rest zelf bij”, vertelt Hector Timmer, projectmanager bij ARN.

Obstakels in kaart brengen

Met de haalbaarheidsstudie wil ARN in kaart brengen hoe groot de eventuele milieuwinst is als we afgedankte accu’s uit auto’s op deze wijze gaan inzetten. Pas dan wordt duidelijk of er draagvlak is bij de overheid dit te ondersteunen. “Hiervoor voeren we samen met DNV GL een carbon footprint uit. Als blijkt dat er een grote milieuwinst is, kan de Nederlandse overheid mogelijk een wetswijziging overwegen”, vervolgt Timmers. “Dat is onder meer nodig omdat het Besluit Beheer batterijen vooral gericht is op het voorkomen van stort of verbranding. Over producthergebruik wordt in de wet niet gerept. Ook moeten we in dit verband kijken naar de producentenverantwoordelijkheid. Want wie is verantwoordelijk voor een accu die wordt gebruikt in een nieuwe toepassing waarvoor deze niet is ontworpen? Het onderzoek loopt nog tot april volgend jaar. Na afronding maken we van het project een afsluitende samenvatting, die zal worden gepubliceerd bij de RVO.”

Over de regeling MKB-innovatiestimulering Topsectoren (MIT)

De MIT-regeling is onderdeel van het Topsectorenbeleid van de Nederlandse overheid en wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De regeling richt zich op 9 topsectoren, waaronder High Tech Systemen en Materialen (HTSM) en Life Sciences & Health. De regeling is bedoeld voor het stimuleren van samenwerking en innovatie bij het midden- en kleinbedrijf. Meer informatie is te vinden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


 Gerelateerde artikelen

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl