19/08/2015

ARN levert kennis aan Turkse demontagesector

In aanwezigheid van het Turkse ministerie van Milieu en de Nederlandse Ambassade, heeft de Turkse brancheorganisatie van autodemontagebedrijven ÖTASAD een demonstratie- en trainingslocatie voor autodemontage geopend. Dit project wordt financieel gesteund door de Nederlandse overheid en uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, adviesbureau Ameco, SEDA en ARN.


Turkije: 95% recyclingprestatie in 2020

Het trainingscentrum in Kocaeli, nabij Istanbul, is opgezet om de operationele standaarden van autodemontagebedrijven in Turkije te verbeteren en hergebruik van onderdelen te faciliteren. Ondanks een stijgend welvaartsniveau en toename van autobezit, blijft het niveau van de Turkse recyclingketen nog achter. Vanuit haar duurzaamheidsambitie ontwikkelde de Turkse overheid een afvalwetgeving naar Europees model, dat zegt dat 95% van het gewicht van een auto moet worden gerecycled en nuttig toegepast . In 2020 wil Turkije voldoen aan deze Europese recyclingprestatie.

Ameco en ARN ontwikkelen cursusmateriaal

In samenwerking met Ameco en ARN is een tweedaags trainingsprogramma opgezet om demontagebedrijven uit Turkije, maar ook milieu-inspecteurs, de lokale auto-industrie en studenten training te geven. In dit programma, dat zowel uit theorie als uit praktijk bestaat, komen alle stappen van het autodemontageproces aan de orde, en wordt werknemers geleerd hoe ze moeten voldoen aan de Turkse milieuwetgeving. Daarnaast geeft de training ook aandacht aan veiligheids- en kwaliteitsaspecten. Na afloop ontvangen alle deelnemers een officieel erkend certificaat.

Met deze trainingslocatie en –programma hoopt de Turkse overheid, naast technische kennisoverdracht, meer publieke en politieke aandacht te krijgen voor hergebruik van onderdelen en recycling van materialen. De markt voor autodemontage is groot in Turkije, maar kent veel maatschappelijke en politieke belemmeringen.

Voor meer informatie over dit project: Gert-Jan van der Have


 Gerelateerde artikelen

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl