07/04/2016

ARN kondigt transitieperiode demontagevergoeding aan tijdens regiobijeenkomst

Een autowrak heeft inmiddels een positieve waarde waardoor kosten voor wettelijk verplichte recyclingactiviteiten te dragen zijn door het autodemontagebedrijf. ARN heeft daarom samen met het bestuur van Stichting Auto & Recycling (de opdrachtgever van ARN) besloten om met ingang van januari 2017 te stoppen met de het uitbetalen van een demontagevergoeding aan autodemontagebedrijven. Dit heeft ARN januari jongstleden aan de bij haar aangesloten bedrijven laten weten. ARN heeft in haar afgelopen twee regiobijeenkomsten verteld dat dit besluit vaststaat, maar dat ze wel een transitievergoeding in 2017 gaat betalen aan de aangesloten demontagebedrijven. Die vergoeding bedraagt € 7,50 per wrak. Daarnaast gaat ARN vanaf 2017 ook € 5 per wrak aan administratiekosten vergoeden.


Transitievergoeding in 2017 en blijvende ondersteuning

Sinds de aankondiging in januari heeft ARN gesproken met veel van de bedrijven. ARN begrijpt dat de afschaffing van de demontagevergoeding voor de bedrijven soms veel impact gaat hebben. Er is aangeven dat de afbouw naar € 0 in 2017 te snel zou zijn. ARN kan zich dit voorstellen en ziet in dat ze te snel heeft gehandeld. Het bestuur van ARN heeft daarom het voorstel van de transitievergoeding gemaakt, om hiermee gehoor te geven aan deze feedback. De samenwerking tussen ARN en de bedrijven bestaat uit veel meer dan alleen de demontagevergoeding. ARN blijft ook de kosten voor inzameling en verwerking van de wettelijk vereist te verwijderen vloeistoffen en materialen voor de bedrijven dragen. Daarnaast blijft ARN investeren in de service en onderhoud van de droogleginstallatie. Ook op andere vlakken zal ARN blijven investeren voor een gezonde toekomst en milieuverantwoorde recycling van auto’s in Nederland.

Duurzame prestatie van de keten

De recyclingbijdrage waaruit de demontagevergoeding wordt betaald, vindt haar oorsprong ruim twintig jaar geleden als middel om een duurzamere keten te realiseren. ARN heeft zich sinds die tijd samen met de keten actief ingezet om de afgedankte auto op een steeds professionelere en duurzamere manier te verwerken. Inmiddels werkt de bij ARN aangesloten demontagebranche volgens wet- en regelgeving op het gebied van duurzame recycling. Gezamenlijk realiseren alle partijen in de keten een recyclingprestatie van op dit moment 96%. ARN blijft uiteraard in de toekomst constructief en intensief samenwerken met de demontagebedrijven. De demontagebedrijven blijven als eerste schakel in de autorecyclingketen cruciaal voor de duurzame verwerking van grondstoffen uit afgedankte auto’s.


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl