15/10/2014

ARN geeft vervolg aan SAVER-training

ARN geeft vervolg aan SAVER-training

Na een training eerder dit jaar heeft ARN begin oktober opnieuw een dagdeel verzorgd voor de vijfdaagse SAVER-training voor brandweer- en ambulancepersoneel. ARN ontwikkelde dit onderdeel van de training in opdracht van opleidingsinstituut Falck Risc, met als doel om professionele hulpverleners te informeren over de mogelijke gevaren van hybride- en elektrische auto’s die door een ongeval beschadigd zijn geraakt.


Systematic Approach to Vital Emergency Response

Een groep van 16 brandweerlieden en ambulancemedewerkers heeft begin oktober op het oefencentrum van Falck Risc in Dordrecht een training gevolgd om veilig te leren omgaan met beschadigde elektrische voertuigen en hybrides. In april van dit jaar volgde een eerste groep van professionele hulpverleners deze training. ARN ontwikkelde dit nieuwe trainingsonderdeel op verzoek van opleidingsinstituut Falck Risc, dat hiermee inspeelt op het groeiende aantal hybride- en elektrische voertuigen op de Nederlandse wegen. De lesstof maakt nu deel uit van de bestaande SAVER – Systematic Approach to Vital Emergency Response – Training voor hulpdiensten.

Verschillende vragen

“Het is ontzettend belangrijk dat ook brandweerlieden en andere professionele hulpverleners op de hoogte zijn van de gevaren die mogelijk ontstaan wanneer een hybride of elektrische auto bij een ongeval beschadigd raakt. Daarom is dit onderwerp toegevoegd aan de training van Falck”, vertelt Marlies Meijer-Willems, consultant van ARN. “Bij deze training is het interessant om te merken dat brandweerlieden over dit onderwerp hele andere vragen stellen dan bijvoorbeeld een ambulancemedewerker. Die laatste groep heeft wat minder kennis van autotechniek. Dat verschil in kennis is logisch omdat de verschillende hulpdiensten bij ongevallen elk hun eigen functie en verantwoordelijkheden hebben. Als ARN zijn we er trots op dat we dit vanuit onze expertise onder de aandacht kunnen brengen binnen deze belangrijke beroepsgroep.”

Goede samenwerking

Als opleidingsinstituut biedt Falck Risc opleidingen, trainingen en adviesdiensten die gericht zijn op het voorkomen en bestrijden van calamiteiten in de industriële en publieke sector. Daarnaast biedt het bedrijf voor hulpdiensten trainingen die deelnemers leren hoe ze beknelde slachtoffers via een overzichtelijk stappenplan kunnen bevrijden. Deze zogenoemde SAVER-methode geldt in veel landen als de standaard werkwijze voor multidisciplinaire hulpverlening. “Deze vijfdaagse training is geschikt voor ambulance- en brandweerpersoneel, maar bijvoorbeeld ook voor mensen van politie en defensie”, vertelt Monique Vlek, medewerker Customer Services. “We merkten de laatste tijd dat er met name onder brandweerlieden en ambulancemedewerkers veel onduidelijkheid bestaat over de gevaren van elektrische en hybride auto’s. Daarom hebben we ARN gevraagd om hiervoor een cursusonderdeel te ontwikkelen. Die samenwerking verloopt uitstekend. Het trainingsonderdeel gaat uiteraard in op de gevaren die er zijn voor het slachtoffer, maar geeft ook aandacht aan de rol van de hulpverlener. Die moet in de eerste plaats het werk veilig kunnen uitvoeren. Met deze training leiden we instructeurs, bevelvoerders en ambulancepersoneel op, zodat zij hun kennis binnen hun organisatie verder kunnen verspreiden.”


 Gerelateerde artikelen

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl