30/06/2011

ARN en de RDW gaan nauw samenwerken op het gebied van nieuwe technologie in voertuigen

ARN en de RDW gaan nauw samenwerken op het gebied van nieuwe technologie in voertuigen

ARN en de RDW werken van oudsher al nauw samen op het gebied van deregistratie van afgedankte auto’s uit Nederland. De komst van nieuwe technologie, zoals elektrische voertuigen, vraagt om een specifiekere aanpak voor wat betreft deregistratie. Naast de gebruikelijke gegevens van een voertuig moet bij de kentekening van voertuigen bijvoorbeeld ook vermeld worden welk batterijtype in de auto aanwezig is. Met deze informatie kan het demontagebedrijf de auto veilig en op de juiste manier behandelen.


De demontage van elektrische voertuigen vraagt een andere benadering als tot nu toe gebruikelijk was bij verbrandingsmotoren. Er is een grote verscheidenheid aan batterijsoorten. Deze soorten batterijen vragen verschillende demontage en opslagmethoden. De RDW die ook verantwoordelijk is voor de registratie en de-registratieprocessen van elektrische voertuigen werkt samen met ARN aan een procedure om demontage bedrijven beter te informeren over het soort batterij in het voertuig. Zo weet het demontagebedrijf in de toekomst welke aanpak te kiezen bij welk kenteken.

De informatie en kennis die hiermee opgebouwd wordt door ARN en de RDW kan ook actief worden gedeeld met andere EU-lidstaten. Beide partijen zullen dit in de toekomst dan ook gezamenlijk gaan uitzetten. De aantallen gekentekende elektrische voertuigen nemen de afgelopen maanden snel toe. Begin april stonden er zo’n 534 100% elektrische voertuigen op kenteken. Na een voertuigregistratie volgt uiteindelijk ook een voertuigdemontage.

In de wereld wordt het Nederlandse demontageproces vaak genoemd als “best practice”. Door de informatieuitwisseling tussen ARN en RDW is er een goede controle op wat er “in het voertuig zit en wat er uit moet komen”. Veel eisen komen voort uit Europese wet en regelgeving. Recent heeft een onderzoek van de Europese Commissie duidelijk gemaakt dat een groot aantal lidstaten in gebreke blijft bij de rapportage over voertuigdemontage.


 Gerelateerde artikelen

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl