10/04/2014

ARN daagt studenten Academie van Bouwkunst uit

ARN daagt studenten Academie van Bouwkunst uit

Bedenk nieuwe, slimme toepassingen voor de grondstoffen die in de PST-fabriek uit shredderafval worden gewonnen. Dit was de opdracht waar studenten van de Academie van Bouwkunst in Amsterdam intensief mee aan de slag zijn gegaan.


Masteropleiding Landschapsarchitectuur

Na 8 weken vol experimenten met grondstoffen uit de PST-fabriek hebben studenten van de Masteropleiding Landschapsarchitectuur aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst eind maart hun vormstudies gepresenteerd. De samenwerking tussen ARN en de academie kwam tot stand nadat docent Frank Bloem had geïnformeerd naar de mogelijkheid om grondstoffen uit de PST-fabriek beschikbaar te stellen als lesmateriaal.

Recycling in de bouwwereld

“Het leek me voor ARN interessant om studenten onderzoek te laten doen naar nieuwe toepassingen voor gerecycled materiaal. Recycling en duurzaamheid zijn thema’s die ook binnen de bouwwereld steeds meer in de belangstelling staan”, aldus Bloem. “De grondstoffen die in de PST-fabriek uit shredderafval worden gewonnen, zijn redelijk weerbarstig materialen en dat maakte het voor onze studenten een uitdaging om er iets moois of nuttigs van te maken. Maar wat mij betreft is het project volledig geslaagd.”

Onderzoeksrichtingen

De deelnemende studenten gebruikte het door ARN ter beschikking gestelde materiaal om 4 richtingen voor nieuwe toepassingen te onderzoeken. Zo werden de aangeleverde vezels gebruikt om onderzoek te doen naar vervilting, waarmee het in theorie mogelijk is om het materiaal tot touw of mat te vlechten. Een aantal studenten bracht op een treffende manier de esthetiek van afval tot uitdrukking in een kunstwerk en een lampenkap, terwijl een derde werkgroep onderzocht of de minerale fractie geschikt is als voedingsbodem voor planten. Werkgroep nummer 4 onderzocht tot slot welke toepassingen er mogelijk zijn wanneer er beton aan het nagescheiden shredderafval wordt toegevoegd.

“Ik vond het interessant om te werken met materiaal aan het eind van de recyclingketen. We hebben ons best gedaan om iets te maken van de restjes van restjes”, vertelt student Roeland Neek, die met zijn werkgroep een studie maakte van de geschiktheid van shredderafval als voedingsbodem voor planten. “Het is ons uiteindelijk gelukt om bonenplanten op afval te laten groeien. Ik kan niets zinnigs zeggen over de eetbaarheid van de gewassen, maar ons geloof in dit materiaal is wel gegroeid.”

 Bouwkunst


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl