10/04/2014

ARN betrokken bij onderzoek Russische auto-industrie

ARN betrokken bij onderzoek Russische auto-industrie

Samen met het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), de Universiteit Twente en de RDW is ARN betrokken bij een project van Nizhny Novgorod State Technical University. Het doel van dit project is de ontwikkeling van een lichtgewicht onderdeel voor een betaalbare bedrijfswagen die fabrikant GAZ uiteindelijk in productie wil nemen.


Na een eerdere samenwerking in 2011 slaan RDW, ARN en de Technische Universiteit van Nizhny Novgorod (Rusland) opnieuw de handen ineen. Waar 3 jaar geleden kennisuitwisseling op gebied van autorecyclingtechnieken en –registratiesystemen centraal stond, is deze keer de ontwikkeling van een nieuw, lichtgewicht auto-onderdeel inzet van de samenwerking. Om dit in goede banen te leiden, benaderde ARN de RDW en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), dat op zijn beurt een beroep deed op de kennis en kunde van de Universiteit Twente. De Russische autofabrikant GAZ – dat in Nizhny Novgorod één van zijn hoofdvestigingen heeft – zal het te ontwikkelen onderdeel op termijn gebruiken voor een betaalbare lichte bedrijfswagen.

Prettige samenwerking

Om deze nieuwe bedrijfswagen succesvol op de markt te kunnen brengen, is voor GAZ – Gorkovski Avtomobilny Zavod een Europees certificaat ‘Voldoen aan EU-eisen gevaarlijke stoffen’ van groot belang. Zonder zou het bedrijf geen auto’s naar West-Europa mogen exporteren. De auto’s die GAZ nu nog maakt, voldoen niet aan de Europese milieurichtlijnen. “GAZ werkt voor dit project samen met de TU van Nizhny Novgorod, dat vervolgens een beroep op ons deed. De samenwerking van een paar jaar geleden is dan ook wederzijds goed bevallen, vertelt Pieter Kuiper, senior projectmanager van ARN.

Vezelversterkte kunststof

“Dit nieuwe project betreft een onderzoek naar de mogelijkheden om onderdelen te maken van vezelversterkte kunststof, in plaats van metaal. Specifiek gaat het om een onderdeel voor de voorzijde van de carrosserie”, vervolgt Kuiper. “Wij hebben hiervoor bewust de samenwerking gezocht met het NLR, dat veel kennis heeft op het gebied van composieten en lichtgewicht materialen. Mede daarom fungeert NLR als penvoerder, bij ARN onderzoeken we straks de recyclebaarheid van het nieuwe onderdeel. De RDW volgt dit project om straks een Europese typegoedkeuring te kunnen geven.”

 Stap vooruit

Volgens Pieter Kuiper betekent deze nieuwe aanpak een grote stap vooruit voor de Russische auto-industrie. Russische voertuigfabrikanten lopen nog achter als het om vooraf aangetoonde recyclebaarheid van nieuwe voertuigtypen, een van de toelatingseisen waaraan auto’s moeten voldoen om binnen de EU de weg op te mogen. “Dat men dit in Rusland belangrijk vindt, blijkt wel uit het budget dat voor het onderzoek door het Nederlandse consortium wordt vrijgemaakt”, aldus Kuiper. “Voor ARN is het een blijk van waardering voor het vele goede werk dat we de afgelopen jaren hebben verzet. Tegelijkertijd is de Russische interesse een erkenning voor de Nederlandse knowhow op gebied van recycling en duurzaamheid.”


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl