Skip to content
Lagere recyclingbijdrage voor auto’s en autobatterijen
De recyclingbijdrage voor personen- en lichte bedrijfswagens daalt in 2018 van €42,50 naar €40 (incl. BTW) per nieuw verkocht voertuig. …
DSC5292

De recyclingbijdrage voor personen- en lichte bedrijfswagens daalt in 2018 van €42,50 naar €40 (incl. BTW) per nieuw verkocht voertuig. Deze daling komt volgens ARN, de organisatie die in Nederland namens de autobranche uitvoering geeft aan de recyclingprestatie van minimaal 95%, onder meer door marktontwikkelingen. Auto’s gaan gemiddeld langer mee (inmiddels al meer dan 18 jaar) en de verkoop van nieuwe auto’s trekt aan. Daarnaast zijn er efficiencymaatregelen doorgevoerd die ervoor zorgen dat autorecycling tegen lagere kosten kan plaatsvinden. Ook de beheerbijdragen voor Li-ion accu’s voor hybride en vol-elektrische auto’s gaan omlaag.

Autowrakken

De recyclingbijdrage op auto’s maakt het mogelijk om aan de wettelijke verplichting van minimaal 95% autorecycling inclusief hergebruik te voldoen. In 2016 is zelfs 98,7% van het gewicht van alle auto’s op verantwoorde wijze gerecycled. ARN werkt hiervoor samen met ruim 300 bedrijven in de keten van afgedankte auto’s en recyclet de laatste cruciale procenten met behulp van de Post Shredder Technology (PST)-fabriek in Tiel. De komende jaren staan bij ARN in het teken van efficiency en het ontwikkelen van nieuwe afzetmarkten om de kosten van recycling verder te verlagen. Daardoor kan de recyclingbijdrage per auto in 2018 verlaagd worden.

De nieuwe recyclingbijdragen autowrakken voor het jaar 2018 is €40 (incl. BTW)

Accu’s en batterijen

Door het ontwikkelen van mogelijkheden voor second-use van Li-ion accu’s en door de toegenomen schaalgrootte kunnen de tarieven omlaag. Dat betekent dat ook de beheerbijdragen voor Li-ion accu’s voor hybride en vol-elektrische auto’s gemiddeld tussen de 10 en de 15% kunnen dalen.

De nieuwe beheerbijdragen accu’s en batterijen voor het jaar 2018 zijn:

 • De beheerbijdrage voor loodzuur en NiMH (start-)accu’s en –batterijen zijn in 2018 (ongewijzigd ten opzichte van 2017): €0,05 (excl. BTW).
 • De bijdragen voor Li-ion (start-)accu’s zijn in 2018 (incl. BTW):
  • €9 per accu bij een accu gewicht ≤5 kg
  • €22,50 per accu bij een accu gewicht >5 kg en ≤25 kg
  • €65 per accu bij een accu gewicht >25 kg en ≤100 kg
  • €130 per accu bij een accu gewicht >100 kg en ≤350 kg
  • €160 per accu bij een accu gewicht >350 kg en ≤600 kg
  • €190 per accu bij een accu gewicht >600 kg en ≤900 kg

Landelijk dekkend netwerk en verslaglegging

ARN geeft in opdracht van de autobranche uitvoering aan de productbesluiten Bba (Besluit beheer autowrakken) en Bbb (Besluit beheer batterijen). Voor beide activiteiten int ARN een bijdrage bij de importeur om de recyclingkosten te dekken. ARN verzorgt in samenwerking met de RAI Vereniging de jaarlijkse verslaglegging aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en zorgt voor een landelijk dekkend netwerk van afgiftepunten waar de eindgebruiker zijn auto of accu kosteloos kan inleveren.

Deel dit bericht op je kanalen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Toestemming