Markante ketenpartner Autoparts Veghel

‘Ik vind het zo verschrikkelijk zonde als onderdelen geen tweede leven krijgen’

In de serie Markante ketenpartners zetten we onze trouwe partners in het zonnetje. Deze keer Coen Donkers van Autoparts Veghel. Wat Autoparts Veghel uniek maakt, is dat ze een groot deel van de onderdelen die ze van afgedankte auto’s halen gebruiken voor reparatie in hun garagebedrijf.

Autoparts Veghel, gespecialiseerd in Audi’s, levert drie diensten. Naast een werkplaats kun je er terecht voor onderdelen en doen ze onder de tak ‘specials’ grote aanpassingen of zelfs complete ombouwen van auto’s. “Wij doen in onze demontagetak eigenlijk alles. Van heel jonge schadeauto’s met weinig kilometers tot heel oud en prototypes. Het belangrijkste is dat ze exclusief zijn. Op een vijf jaar oude auto met drie ton op de klok bieden we in principe niet, omdat voor ons de technische onderdelen het belangrijkste zijn”, zegt Coen Donkers van Autoparts Veghel.

Geen droog brood aan te verdienen

Coen Donkers vertelt dat hij ooit in 1988 begonnen is met het repareren van schadeauto’s. “Ik schatte de reparatiekosten dan in op zo’n 5.000 gulden, maar tijdens het repareren, bleken er meer onderdelen kapot te zijn waardoor de werkelijke kosten een stuk hoger bleken uit te vallen. Daar werd ik op een gegeven moment helemaal flauw van. Op die manier viel er geen droog brood aan te verdienen.” Coen komt op het idee om sloopauto’s op te kopen en daar de onderdelen vanaf te halen voor reparatie. “Waar ik er voor 5.000 gulden aan onderdelen vanaf dacht te kunnen halen, bleek dat wel 7.000 gulden te zijn. Ik had me deze keer de andere kant om vergist”, zegt hij lachend.

Paul Gloudemans en Coen Donkers van Autoparts Veghel.

Audi-specialist

Door deze ervaring besluit hij om zich bezig te gaan houden met autodemontage, waarbij hij zich specialiseert in het merk Audi. “De onderdelen die ik van die afgedankte auto’s haalde, ben ik gaan verzamelen. Eigenlijk in eerste instantie om met die onderdelen nieuwe auto’s te gaan bouwen.” Tegenwoordig verkoopt Autoparts Veghel originele gebruikte onderdelen via de eigen website en via de Onderdelenlijn. Volgens Coen Donkers is het verkopen van onderdelen een specialisme op zich, omdat het merk Audi een breed scala aan type uitvoeringen kent. “De expertise van onze medewerkers is cruciaal, de inkoop hiervan doet collega Paul Gloudemans, die weet precies wat onze klanten nodig hebben.” Hij voegt toe dat hoewel ze alle onderdelen verkopen klanten hen met name weten te vinden voor motoren, versnellingsbakken en computers.

‘We doen wat we leuk vinden’

“We zijn helemaal niet bezig met geld verdienen. We willen het stoerste bedrijf van Nederland zijn”, antwoordt Coen Donkers als hij gevraagd wordt naar zijn drijfveren. “Doordat we doen wat we leuk vinden, blijken we ook nog eens heel duurzaam bezig te zijn. Mooi toch?!” Medewerkers van Autoparts Veghel vragen aan klanten actief of ze bij reparatie nieuwe of gebruikte onderdelen willen. “Ik vind het zo verschrikkelijk zonde als onderdelen geen tweede leven krijgen. In Nederland zijn gebruikte autobanden niet meer te verkopen, maar er zijn auto’s bij ongelukken betrokken, waar een week eerder nog nieuwe banden onder gezet zijn.”

Doordat we doen wat we leuk vinden, blijken we ook nog eens heel duurzaam bezig te zijn. Mooi toch?!

Net zo goed als nieuw

Coen vertelt dat remschijven en blokken in hun werkplaats de meest gevraagde onderdelen zijn. “Een origineel gebruikt onderdeel bij ons is net zo goed als een nieuw onderdeel, maar wel een stuk duurzamer en goedkoper. Ik schat dat zo’n 80% van de onderdelen die we in de werkplaats gebruiken uit ons eigen magazijn komt.” Een klein deel van de onderdelen, met name afkomstig van historische modellen, wordt gereviseerd om historische auto’s mee te restaureren.

Hij legt uit dat niet in de onderdelen zelf, maar in de logistiek eromheen de meeste kosten gaan zitten. “Een onderdeel kost zelf misschien een tientje, maar de logistiek eromheen zorgt ervoor dat het drie keer zo duur wordt. Die logistiek hebben wij in veel gevallen niet, omdat we veel onderdelen in onze eigen werkplaats gebruiken. Ik heb een gruwelijke hekel aan weggooien! Misschien komt dat omdat we elke dag “afval” verkopen”, zegt hij lachend.

Coen Donkers ziet, misschien omdat er ook veel leaseauto’s ter reparatie in de werkplaats komen, dat veel consumenten ondanks de voordelen van hergebruik toch neigen naar nieuw in plaats van gebruikt. Daarom zijn we zelf auto’s gaan verhuren, die geheel onderhouden worden met gebruikte onderdelen. Klanten kiezen pas voor gebruikt tot bijvoorbeeld een bepaald onderdeel niet meer nieuw leverbaar is, dan zijn ze opeens heel geïnteresseerd in hergebruik. Alles is te verkopen”, zegt hij vrolijk. Al geeft hij toe echt slechte onderdelen wel weg te gooien.

Accupakketten apart opslaan

Het bedrijf demonteert met grote regelmaat hybride en elektrische auto’s. Drie medewerkers hebben de training ‘Veilige demontage van e-voertuigen’ gevolgd. “We kunnen het als geen ander. Er staan hier elke dag wel twee of drie elektrische auto’s ter reparatie, maar we blijven er heel voorzichtig mee. Ik vind ze nog steeds gevaarlijk.” Hij zorgt ervoor dat accupakketten nooit samen opgeslagen worden. “Hiervoor wil ik speciale boxen laten maken, die we dan bovenop een zeecontainer plaatsen. Door ze flink uit elkaar te plaatsen zorg je ervoor dat niet je hele bedrijf in vlammen opgaat als er brand ontstaat.” In de werkplaats en demontagehal kan bij brand een elektrische auto met de heftruck van de brug gehaald worden. “Wat ik het meest link vind, is accupakketten waar een ander aangezeten heeft en die wij dan moeten demonteren. Daarmee zijn we altijd extra alert.”

Tot slot bespreken we de uitdagingen in de autodemontagebranche. Naast wet- en regelgeving en nieuwe technologische ontwikkelingen is dat onder andere het aantrekken en behouden van personeel. De collega’s van Autoparts Veghel doen in het kader van personeelsbehoud onder meer mee aan rally’s en toertochten. “Als autoliefhebbers vinden we dat natuurlijk allemaal prachtig! En het sluit aan bij onze doelstelling: het stoerste bedrijf van Nederland zijn!”

Welkom bij ARN!

Sluit je aan bij ons landelijke netwerk van 238 ARN-ketenpartners en profiteer direct van vele voordelen.

Zoek een inleverpunt

Lever uw afgedankte auto gratis in bij een autodemontagebedrijf voor milieuverantwoorde recycling, ook van startaccu’s en aandrijfbatterijen.
Lever uw auto in