Markante ketenpartner A-Team Automotive

Hoe alles is veranderd, maar het familiegevoel blijft

Als kind bracht Willem Stoppelenburg elk vrij uurtje door bij zijn vader, die samen met zijn broer een autosloperij runde. Nu, bijna veertig jaar later, leidt Willem het familiebedrijf met twee vestigingen samen met zijn neef Frank. Wat ooit begon als een ouderwetse sloperij is uitgegroeid tot een modern autodemontagebedrijf.

Man voor beschadigde auto's op autosloop.

In februari bestaat A-Team Automotive 40 jaar. Een mooi jubileum. Willem werkt al vanaf zijn 15e in de zaak, die oorspronkelijk opgericht is door zijn vader en zijn oom. “Ik was geen type voor school en wilde graag met mijn handen werken.” Hij vertelt dat hij als klein jongetje als het maar even kon op het bedrijf te vinden was. “Ik vond het prachtig om met een chauffeur mee te gaan om auto’s op te halen en de geschiedenis herhaalt zich want mijn zoon Dylan werkt nu bij mij in de zaak.”

Willem vertelt dat hij alle facetten van een ouderwetse autosloperij in de praktijk heeft geleerd. “Als zoontje van de baas moet je 4x zo hard werken. Ik heb alles gedaan voordat ik de zaak overnam: van vegen en demonteren tot meehelpen in het magazijn.”

Goedlopend bedrijf zonder locatie

Na bijna 40 jaar één vestiging in Rotterdam te hebben gehad zijn Willem en zijn neef Frank sinds april 2024 ook eigenaar van de vestiging A-team Automotive in Hellevoetsluis. “We zijn allebei net zoveel eigenaar van beide zaken, maar ik run de vestiging in Hellevoetsluis en Frank die in Rotterdam. Twee kapiteins op een schip werkt voor ons niet.” Willem vertelt dat ze de grond waar de Rotterdamse vestiging van A-team is gevestigd huren van de gemeente. “Als ze het op hun heupen krijgen, moet je eraf en heb je een goed lopend bedrijf zonder locatie.” Zolang het contract jaarlijks verlengd wordt, houdt A-team twee vestingen en mochten ze er toch een keer af moeten, dan worden de bedrijven samengevoegd in Hellevoetsluis.

Het was een kans die we niet konden laten lopen. Hier hebben we de ruimte om verder te groeien.

Verschil tussen de locaties

De tweede locatie kwam per toeval op hun pad. Willem kende de vorige eigenaar in Hellevoetsluis, die graag wilde stoppen maar geen opvolger had. “Het was een kans die we niet konden laten lopen. Hier hebben we de ruimte om verder te groeien.” Willem vertelt dat het grote verschil tussen de locaties met name de balieverkoop is. “In een grote stad als Rotterdam komen er nog best wat mensen aan de balie. In Hellevoetsluis wordt alles online verkocht.” Mensen kunnen hun onderdelen naar wens zelf ophalen. “Maar klanten zelf onderdelen laten demonteren, zijn we jaren geleden mee gestopt. Dan kochten ze iets voor een tientje en sloopten ze iets van 500 euro.” Waar de locatie van een autodemontagebedrijf vroeger heel belangrijk was, doet die er volgens Willem nu veel minder toe. “We versturen onderdelen niet alleen door het hele land maar ook gerust naar de andere kant van de wereld. Letterlijk naar Australië.”

Twee monteurs in werkplaats met computerscherm.

De neven hebben het bedrijf dat zij van hun vaders hebben overgenomen flink gemoderniseerd. “Als mijn vader hier nu komt, vindt hij het allemaal wel heel schoon en netjes”, vertelt Willem lachend. De ondernemer vertelt dat zijn vader ook gek zou worden van alle mailtjes en telefoontjes die hij op een dag krijgt. Waar de vader en oom van Willem vooral veel oude auto’s demonteerden, gaan hij en Frank voor de jonge schadeauto’s. “We kopen ze op via verzekeringsmaatschappijen.” Een voorkeur voor een specifiek merk hebben ze niet. De onderdelen worden gedemonteerd, geïnspecteerd, gefotografeerd, online geplaatst en vervolgens in het magazijn bewaard tot het moment dat ze verkocht worden. Willem benadrukt hoe belangrijk het is om hergebruik van onderdelen nog meer te stimuleren. “Het is van de gekke om nieuwe onderdelen te produceren terwijl gebruikte onderdelen net zo goed zijn. In Frankrijk is het al verplicht dat garages gebruikte en nieuwe onderdelen aanbieden. Dat zouden we in Nederland ook moeten verplichten als je het mij vraagt.”

Monteur inspecteert automotor in werkplaats.

Digitalisering

De focus verleggen naar online heeft het bedrijf efficiënter gemaakt en verder geholpen met het toekomstbestendig maken van de bedrijfsvoering. Naast digitalisatie is er ook zoveel mogelijk geautomatiseerd. Wel stelt de transitie naar elektrisch rijden A-Team Automotive, net als veel andere autodemontagebedrijven, voor nieuwe uitdagingen. En dan met name de batterijpakketten uit deze auto’s. “We hebben al heel wat elektrische en hybride auto’s gedemonteerd. Het demonteren en opslaan vind ik wel een risico voor jezelf en het bedrijf. De wet- en regelgeving zijn nog niet even duidelijk en de investeringen om alles veilig te houden zijn hoog. Ik volg de ontwikkelingen, ook van andere ondernemers, daarom dan ook op de voet.”

Positief naar de toekomst

Het contact met ARN is alle jaren goed. “Erik van der Zwet Slotenmaker komt al vijfentwintig jaar bij ons. Daar hebben ze echt een goede aan. Als ik iets niet weet of even wil sparren, bel ik hem. Die korte lijntjes zijn heel fijn.”

Willem kijkt optimistisch naar de toekomst voor de autorecyclingsector. “Grondstoffen worden schaarser. Dat maakt de circulaire economie alleen maar relevanter. Als die trend doorzet, blijven we als sector groeien en onze bijdrage leveren aan een duurzame wereld.”

Tot slot zegt hij: “We zijn van één ouderwetse sloperij naar twee moderne autodemontagebedrijven gegaan waar zoveel mogelijk gedigitaliseerd is. Wat alleen niet veranderd is, is het familiegevoel. We hebben personeel dat al tientallen jaren bij ons werkt. Sommigen voelen echt als familie. Dat zegt veel over hoe we hier met elkaar omgaan.”

Welkom bij ARN!

Sluit je aan bij ons landelijke netwerk van 238 ARN-ketenpartners en profiteer direct van vele voordelen.

Zoek een inleverpunt

Lever uw afgedankte auto gratis in bij een autodemontagebedrijf voor milieuverantwoorde recycling, ook van startaccu’s en aandrijfbatterijen.
Lever uw auto in