KWALITEITSLABEL VOOR DE VOERTUIGDEMONTAGEBRANCHE

Gelijk speelveld voor voertuigdemontagebedrijven

Hoewel er veel goed gaat in de voertuigdemontage, blijft er altijd ruimte voor verbetering. Bijvoorbeeld op het gebied van een gelijk speelveld. Er wordt in de sector nog steeds hier en daar de hand gelicht met de milieuvoorschriften. Hier proberen ARN en Stiba, soms met behulp van de RDW, iets aan te doen. Het vernieuwde kwaliteitslabel voor de voertuigdemontagebranche (KZD) gaat hier zeker een bijdrage aan leveren.

Door een aantal onderwerpen te vereenvoudigen en door vragen over demontage van elektrische voertuigen toe te voegen als extra hoofdstuk is de certificering voor duurzame voertuigdemontage eigentijds en toekomstbestendig ingericht. Ook zal voortaan uit praktische overwegingen een deel van de audit online gehouden worden.

De nieuwe norm is ingedeeld in twee niveaus: KZD en KZDPlus. Daarnaast is er een extra optie: KZD-E. Dit is een optionele aanvulling op de KZD- of KZDPlus-normering. De vernieuwde KZD-norm is vastgesteld door het college van deskundigen en bij de aanpassingen zijn praktijkmensen uit de voertuigdemontagebranche betrokken geweest.

Terugdringen oneerlijke concurrentie

Al eerder, op de ARN Relatiedag 2022 in Kootwijk, besteedden we aandacht aan de vernieuwde certificering die nu ook gericht is op de demontage van elektrische en hybridevoertuigen, opslag van batterijen, veilig werken en een gelijk speel veld. Stefan Cabri van Stiba zei over het laatste: “Dat is belangrijk voor de branche er is veel oneerlijke concurrentie. Ook gaan we, om de norm onafhankelijk te maken, naar accreditatie toe.” Verder worden herleidbare onderdelen verplicht. “Hier ontkomen we niet aan.”

Om de handel in gestolen onderdelen te ondermijnen wordt het Digitaal opkoopregister landelijke wetgeving. Vanaf 1 maart 2023 kunnen bedrijven zich certificeren voor de nieuwe KZD-norm.

De nieuwe norm is ingedeeld in twee niveaus: KZD en KZDPlus. Daarnaast is er een extra optie: KZD-E. Dit is een optionele aanvulling op de KZD- of KZDPlus-normering

Nieuw erkenningsstelsel

Willem Rijnberg van de RDW vertelde op de Relatiedag over het erkenningsstelsel dat de komende jaren op de schop gaat. “Het huidige stelsel heeft 25 jaar goed gewerkt, maar is ook erg star.” Hij verduidelijkt dat alles op het hoogste niveau is verankerd.” Als je iets wilt wijzigingen moet dat via wetswijziging, wat een lang traject is. Samen met betrokken brancheverenigingen, zoals Rai Vereniging, BOVAG en Stiba, heeft de RDW nagedacht hoe het nieuwe erkenningsstelsel eruit zou moeten komen te zien. Dit voorstel ligt nu bij het ministerie. “Als het doorgevoerd wordt, zal je straks als bedrijf eerst bij de RDW een basiserkenning moeten aanvragen. Als je aan de eisen en voorwaarden voldoet, krijg je de RDW-basiserkenning. Vervolgens kun je specifieke erkenningen aanvragen, zoals bijvoorbeeld APK, bedrijfsvoorraad en demontage (ORAD).” Doordat deze speciale erkenningen op een lager juridisch niveau komen te liggen wordt het wijzigen van zaken makkelijker. “Zo zijn we in de toekomst flexibeler. Ook het toezicht hierop wordt eenvoudiger.” Op deze manier kan de RDW straks malafide bedrijven beter aanpakken. “En kunnen we straks, bij zeer zware overtredingen die de ondermijning raken, de basiserkenning intrekken, waardoor ook de specifieke erkenningen vervallen.” Rijnberg benadrukt dat de RDW met name inzet op gedragsverandering. “Soms werkt een adviesgesprek beter dan een sanctie. Zo kunnen we meer maatwerk leveren.”

Demontage-erkenning

Wat betreft de demontage-erkenning wil de RDW eraan meehelpen om KZD randvoorwaardelijk te maken om zo een eerlijk speelveld te creëren in de demontagebranche. “Dit is een stap in de goede richting.”

Doordat deze speciale erkenningen op een lager juridisch niveau komen te liggen wordt het wijzigen van zaken makkelijker

Extra normhoofdstuk: KZD-E

Bedrijven met de optie KZD-E voldoen aan het extra normhoofdstuk over aandrijfbatterijen. De bedrijven die hierover beschikken, zijn getoetst op een aantal noodzakelijke punten voor het veilig demonteren en opslaan van aandrijfbatterijen uit elektrische en hybride voertuigen. De KZD-E is een optie binnen zowel de KZD- als KZDPlus-normering en is niet los verkrijgbaar.

Overgangstermijn

De vernieuwde norm gaat in vanaf 1 maart 2023 en heeft een overgangstermijn van drie jaar. Demontagebedrijven die vanaf 01/03/23 voor het eerst met KZD starten en bedrijven die voor een hercertificering gaan, worden direct ge-audit voor de nieuwe norm. Bedrijven die voor 01/03/23 ge-audit zijn voor de huidige norm hebben tot maximaal drie jaar de tijd om over te gaan naar de nieuwe norm. Overigens is het niet nodig om drie jaar te wachten: vanaf 1 maart 2023 is het mogelijk om het vernieuwde kwaliteitslabel te verkrijgen.

Ga voor meer informatie en documenten naar: kzd.info.

Welkom bij ARN!

Sluit je aan bij ons landelijke netwerk van 238 ARN-ketenpartners en profiteer direct van vele voordelen.

Zoek een inleverpunt

Lever uw afgedankte auto gratis in bij een autodemontagebedrijf voor milieuverantwoorde recycling, ook van startaccu’s en aandrijfbatterijen.
Lever uw auto in