Skip to content
Ford Ka meest gerecyclede auto in 2018
U denkt er misschien liever nu nog niet over na, maar uw trouwe auto zal ooit rijp zijn voor de sloop. …
DSC06591a-1

U denkt er misschien liever nu nog niet over na, maar uw trouwe auto zal ooit rijp zijn voor de sloop. Gemiddeld gaat een auto ongeveer 18 jaar mee en per jaar worden er ongeveer 200.000 auto’s afgemeld voor demontage. En Ford Ka bleek een populaire auto zo’n 20 jaar geleden, want deze auto werd het meest afgemeld in ORAD.

 


In Nederland hebben we een goed en sluitend systeem voor het volgen van auto’s. Via ORAD wordt een auto zijn hele leven gevolgd. En ook aan het eind van het leven speelt dit een belangrijke rol. We willen immers niet dat een auto in het illegale circuit terecht komt, maar dat auto’s netjes en milieuvriendelijk worden gerecycled. Doordat we dit zo nauwkeurig volgen weten we ook precies hoeveel auto’s er gerecycled zijn in 2018 en welk type auto het vaakst werd afgemeld voor demontage.

 

Auto type Aantal afmeldingen in 2018
1.    Ford Ka 8124
2.    Ford Focus 6506
3.    Volkswagen Polo 6256
4.    Renault Megane Scenic 5794
5.    Opel Corsa 5623
6.    Fiat Punto 5359
7.    Volkswagen Golf 5153
8.    Renault Twingo 4872
9.    Renault Clio 4562
10.  Opel Astra 4408

Maar wat is er gebeurt met al deze Ford Ka’s? Hoe worden ze gerecycled? Een autodemontagebedrijf is de eerste stop van een afgedankte auto. Bij een autodemontagebedrijf worden de auto’s ontdaan van bruikbare onderdelen en gevaarlijke vloeistoffen. Vervolgens gaan ze naar de shredderbedrijven. De restmaterialen van het shredderbedrijf komen weer in de PST-fabriek in Tiel terecht. Hier worden nog bruikbare grondstoffen onttrokken uit het restmateriaal middels een indrukwekkende grote machine.

ARN (Auto Recycling Nederland) is in Nederland de expert op gebied van autorecycling. Samen met driehonderd partners voldoen zij aan de wettelijke norm om minimaal 95% van een auto te recyclen. ARN ondersteunt daarbij de branche door bijvoorbeeld te voorzien dat schadelijke stoffen uit een auto (koelvloeistof, olie, remvloeistof enz.) worden opgehaald bij de autodemontagebedrijven en naar inzamelaars worden gebracht. Zodat deze stoffen netjes verwerkt of gerecycled kunnen worden.

Het recyclingproces van dichtbij bekijken? Dat kan: Op Global Recycling Day op 18 maart organiseert ARN is samenwerking met autodemontagebedrijven door het hele land een open dag. Kijk voor meer informatie op www.arn.nl/grd

Deel dit bericht op je kanalen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.