‘Innovatie in autorecycling’: Samen de uitdaging aangaan

“Een interessante, inspirerende dag!”

Ingrid Niessing, Algemeen Directeur van ARN, was aan het begin van de dag vol verwachting. “Het is voor de autorecycling sector heel belangrijk om te weten wat er aan komt op weg naar de mijlpalen van 2030 en 2050. Dat we met z’n allen goed kunnen zien waar we ons op moeten focussen. ARN is de aangewezen partij om de ketenpartners daarbij te helpen. Dat doen we vandaag op een locatie die in alle opzichten gepast is. De Automotive Campus is op dit moment ‘the place to be!’, waar de meeste nieuwe ontwikkelingen op het gebied van auto’s plaatsvinden. We zijn zeer dankbaar dat wij hier, onder het dak van Innovam, mogen zijn. Dit wordt een interessante, inspirerende dag!”

Ingrid Niessing

Algemeen directeur ARN

Ingrid Niessing is algemeen directeur bij ARN. Zij werkt sinds zeven jaar bij deze organisatie, voorheen als chief financial officer (cfo). In het verleden heeft zij diverse financiële functies uitgeoefend. Onder meer bij TDG BV, KPMG en Philips. Bij ARN geeft zij leiding aan een organisatie met een sterke focus op autorecycling. Daarbij is de verbinding met alle stakeholders van belang. Want: auto’s recyclen doe je samen.

“Statiegeld maakt waarde herkenbaar”

Hans Klein Gunnewiek
Gebr. Klein Gunnewiek Autodemontage

“Voer statiegeld in op auto’s of althans op belangrijke onderdelen.” Hans Klein Gunnewiek uit Groenlo was gedecideerd toen hij tijdens de ARN relatiedag deze suggestie deed. Immers: “Hoe kan je nu aan iets waardevols geen waarde toekennen? Het kan toch niet zo zijn dat je iets waardevols zomaar zou weggooien?”

“We gooien in onze samenleving al zo veel weg, dat eigenlijk waarde heeft”, zegt Hans, een van de twee broers van Gebr. Klein Gunnewiek Autodemontage. “Wat met statiegeldflessen kan, moet met auto-onderdelen ook kunnen. Het mag voor de autokoper volgens mij geen verschil maken als een auto duizend euro duurder wordt omdat er statiegeld op zit. Aan het eind van de rit krijgt de eigenaar het statiegeld gewoon terug.

 

”Mogelijk kan statiegeld iets doen tegen de lekstromen van auto’s die via via buiten de EU terechtkomen”

 

Het effect van de maatregel kan zijn dat iedereen z’n auto aan het einde naar een serieus demontagebedrijf brengt”, zegt Hans Klein Gunnewiek. Mogelijk kan de invoering van statiegeld ook iets doen tegen de lekstromen van auto’s die via via buiten de EU terechtkomen. “Statiegeld”, zegt Hans, “ondersteunt de recyclinggedachte: recycling wordt nog belangrijker. Het maakt waarde als zodanig herkenbaar.”