Hoe zit dat?
Er is een groeiend besef dat ecologie en economie niet langer afzonderlijke entiteiten zijn: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen de basis voor een duurzame toekomst.
Het idee dat ecologisch handelen economisch onhaalbaar zou zijn, is een mythe die we moeten doorbreken. Duurzaamheid is niet alleen goed voor de planeet, maar is uiteindelijk ook economisch voordelig. Bedrijven die investeren in groene technologieën en duurzame praktijken zien vaak een toename van hun winst op de lange termijn.
Een voorbeeld hiervan is de energie-industrie. Hoewel de initiële investering in hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, aanzienlijk kan zijn, zijn de langetermijnvoordelen enorm. Denk aan: lagere operationele kosten, verbeterde merkreputatie en een verhoogde vraag van milieubewuste consumenten.
Bovendien stimuleert de overgang naar een groenere economie innovatie. Het dwingt bedrijven om buiten de gebaande paden te denken en nieuwe duurzamere manieren te vinden om hun producten te produceren en hun diensten te leveren. Dit zal leiden tot baancreatie en economische groei.
Bij definitie
Laten we eerst even teruggaan naar de definitie van economie. De letterlijke betekenis van economie in het Oudgrieks is huishoudkunde. Wij hebben ervan gemaakt ‘de wetenschap die zich bezighoudt met de keuzes die mensen maken bij de productie, distributie en consumptie van goederen en diensten’. Hier blijkt dus helemaal geen tegenstrijdigheid met ecologie te zijn. Sterker nog: je kunt economie zien als het ‘omgaan met schaarste’. En als ecologische hulpbronnen, als bijvoorbeeld schoon water en een stabiel klimaat, schaars zijn, kunnen deze juist heel nadrukkelijk een economisch aandachtspunt zijn.
Er wordt vaak tegen ingebracht dat duurzame ecologische bedrijfsvoering te duur is. Als bewijs wordt aangehaald dat er veel bedrijven zijn, bijvoorbeeld in de (plastic)recycling business, die niet langer kunnen bestaan. Want, ze zijn onrendabel omdat nieuw, geïmporteerd, niet gerecycled (virgin) materiaal goedkoper is.
Schijn bedriegt alleen: de kostprijs voor virgin materiaal is inderdaad lager dan de prijs van gerecycled materiaal, maar dan hebben we het niet over álle kosten. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met negatieve externaliteiten. Dat zijn niet-gecompenseerde, door derden gemaakte kosten of geleden schade als gevolg van een economische activiteit.
Deze kosten worden wel gemaakt, maar door mensen elders en door volgende generaties betaald. Als je het zo bekijkt, zijn gerecyclede producten niet duurder, we laten alleen niet anderen ervoor opdraaien!
Wat betekent dit voor ARN?
Het hergebruik van auto-onderdelen is een perfect voorbeeld van hoe ecologisch handelen economisch kan zijn.
Besparing op grondstoffen en energie
Hergebruik van auto-onderdelen beperkt de druk op schaarse grondstoffen en zorgt ervoor dat fabrikanten minder grondstoffen en energie nodig hebben voor het maken van nieuwe onderdelen. Door hergebruik van onderdelen kunnen we tot 80% CO2-emissies besparen.
Economische voordelen
Hergebruik van auto-onderdelen kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen. Gebruikte onderdelen kunnen wel 60% voordeliger zijn dan nieuwe onderdelen. Bovendien creëert de industrie voor het hergebruik van auto-onderdelen banen: alleen al in Europa werken 32.000 mensen in deze industrie.
Wij maken het verschil
Binnenkort komt er op onze website een CO2 -calculator beschikbaar, waarmee bezoekers kunnen uitrekenen hoeveel CO2 zij besparen met een tweedehands onderdeel. Want door een auto-onderdeel te hergebruiken bespaar je geld en CO2-uitstoot.Economisch is dus wel degelijk ook ecologisch!