Skip to content
Autodemontagebedrijf Bart Ebben biedt een leerwerktraject aan acht studenten
Dit zijn de autodemontagemedewerkers van de toekomst
Mbo-studenten hebben door de coronacrisis grote moeite om een bedrijf te vinden voor een stage of een leerwerktraject. Bij autodemontage- en autobedrijf Bart Ebben in […]
BAS EBBENS autodemontage

Mbo-studenten hebben door de coronacrisis grote moeite om een bedrijf te vinden voor een stage of een leerwerktraject. Bij autodemontage- en autobedrijf Bart Ebben in Malden dragen ze méér dan hun steentje bij om dit probleem op te lossen. Maar liefst acht studenten werken daar in het kader van een stage of leerwerktraject. “Wij geloven in het geven van kansen”, laten Bart Ebben sr. en jr. aan Green Light weten.

Tekst Arjen van der Sar

Foto Marco Hofsté

Het was voor mbo-studenten al niet eenvoudig om een plek bij een bedrijf in Nederland te vinden, maar de coronacrisis heeft dat probleem nog verder vergroot. De nood was zo hoog – 19.000 mbo’ers zitten zonder stage- of leerwerkplek – dat MKB-Nederland en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Van Engelshoven onlangs bedrijven opriepen met creatieve oplossingen te komen voor dit probleem. Die roep is in Malden gehoord én luid en duidelijk beantwoord.

Met open armen ontvangen

Bij het in Citroën en Peugeot gespecialiseerde autobedrijf en het demontage- en onderdelenbedrijf van de familie Ebben hebben ze de mbo’ers met technische en marketingopleidingen met open armen ontvangen. Van de acht studenten doen er twee werkervaring op in de logistiek, een bij de demontageafdeling en twee bij verkoop & marketing. Nog eens drie mbo-studenten worden opgeleid bij het autobedrijf. Jr.: “Wij geloven in het opleiden van studenten en in kansen bieden aan jongeren die een plek op de arbeidsmarkt proberen te verkrijgen. De oproep aan het bedrijfsleven verdient positieve actie, vonden wij. Wij vinden het meer dan ooit belangrijk dat bedrijven zelfs in deze moeilijke tijd met leerwerkplekken de ogen gericht houden op de toekomst.”

‘Talloze jongeren hebben hier leren werken’

De bedrijven van Bart Ebben hebben ruime ervaring met deze aanpak. “We doen al 42 jaar mee”, laat Ebben sr. weten. “Talloze jongeren hebben hier in het kader van een stage of een project leren werken. De meeste van onze huidige collega’s kregen hier in het verlengde daarvan een baan bij ons. We hebben al jaren Wajongeren, BBL’ers (Beroepsbegeleidende Leerweg), BOL’ers (Beroeps Opleidende Leerweg) aan de slag, op diverse functies. Vroeger was dat misschien nog financieel interessant, maar tegenwoordig niet meer. Wat vooral belangrijk is, is hoe mensen zich kunnen ontwikkelen. Eén van onze collega’s heeft vanuit de Wajong-status zoveel geleerd dat wij hem twee jaar geleden een regulier contract als demonteur hebben gegeven. Bij zijn aantreden was hij wat verlegen, maar hij heeft zich geweldig ontwikkeld en draait nu volwaardig mee – ook bij het inwerken van de nieuwe mbo’ers! Hij kan dingen fantastisch uitleggen en is één van onze onderdelenexperts.”

Page image

“We vormen en trainen de Ebben-medewerkers van de toekomst”

‘Van fouten leer je en groei je’

De Ebbens wijzen op de twee zijden van de medaille. Jr: “Natuurlijk kost het tijd en geduld om onervaren krachten vakkennis bij te brengen en ervaring op te laten opdoen, maar wij helpen graag iemand op weg. Dit doen we met een positieve, opbouwende instelling: van fouten leer je en groei je. Tegelijkertijd vorm en train je ook de Ebben-medewerkers van de toekomst. Want wie hier goed presteert, maakt kans om op den duur een reguliere baan aan zijn leerperiode over te houden.”

Jonge mensen, nieuwe ideeën

Daar komt een onvermoed extra voordeel bij. Vader en zoon Ebben ervaren dat hun demontage- en autobedrijf wel vaart bij de voortdurende stroom nieuwe ideeën die jonge mensen meebrengen. Jr. noemt het voorbeeld van mbo-student Badreddine Ismail. “Hij had, voordat hij bij ons kwam, al veel ervaring opgedaan bij een callcenter. We zien dat hij die ervaring nu toepast bij onze telefonische verkoop én bij klantcontacten.” De heren overwegen om Badreddine een belscript te laten ontwikkelen, waarmee het bedrijf de telefonische verkoop naar een hoger niveau kan tillen. Ook andere studenten komen met ideeën en stellen regelmatig de vraag: “‘waarom doen we dit zus en niet zo?’ Het is de kunst om als ondernemer open te staan voor de frisse wind die studenten meebrengen.” De boodschap van vader en zoon Ebben aan bedrijven in de recyclingketen is duidelijk. Jr.: “Oriënteer je op de mogelijkheden. Leg nu al contact met jouw medewerkers van de toekomst. Laat ze zien wat je doet, zet ze aan het werk. Het is heel dankbaar werk om jonge mensen aan een toekomst te helpen.”

Page image
Badreddine Ismail

Badreddine Ismail

Stagiair Marketing, Communicatie en Evenementen bij Bart Ebben

‘Telkens iets meer verantwoordelijkheid’

“Door corona had ik moeite om een stageplaats te vinden. Nu ik hier een tijdje werk, weet ik dat ik het niet beter had kunnen treffen!”, zegt Badreddine Ismail (19), die in het kader van zijn mbo-opleiding Marketing, Communicatie en Evenementen stage loopt op de verkoopafdeling van Bart Ebben. “Ze geven me veel te doen, telkens een beetje moeilijker en met telkens iets meer verantwoordelijkheid. Ik leer heel veel, van inkoopvaardigheden tot wat meer technische zaken. Zo heb ik al vrij vroeg tijdens de stage pompen mogen inkopen, waarbij ik op de prijs moest letten. Ik voel het vertrouwen: ze laten mij hier op een verantwoorde manier telkens wat nieuws leren. Begonnen met het simpelweg nabellen van klanten ben ik niet veel later al bezig met het klantenservicesysteem. Ik merk aan alles, van de dagelijkse teamgesprekken tot de evaluaties, dat ze stages en leerwerkplekken hier heel serieus nemen. Er zit een plan achter en je merkt dat ze veel ervaring met de begeleiding hebben.”

Robin Hendriks

Robin Hendriks

Stagiair Automotive bij Bart Ebben

‘Ik pak elke week nieuwe dingen op’

“Ik kan hier zoveel leren. Denk aan het aftappen van een auto (red: het vloeistofvrij maken) met een installatie, dat had ik nooit eerder gedaan. Maar ook hoe dit bedrijf professioneel omgaat met voorraadregistratie, -documentatie en -opslag. Het mooie: hier gaat niets van een auto nodeloos verloren. Superinteressant allemaal om te leren.” Robin Hendriks (19) loopt stage bij het autobedrijf van Bart Ebben. Daarnaast werkt hij in Malden in zijn vrije tijd op de demontageafdeling. “Ik ben met een bijbaantje op de zaterdag begonnen bij het onderdelenbedrijf. Een ideale omgeving voor mij, zeker in het kader van mijn opleiding Automotive aan de HAN Hogeschool. Voordat ik hier kwam, wist ik weinig van autodemontage, maar ik pak elke week nieuwe dingen op. Ik vind het heel vet om nu al ruim een jaar onderdeel van Bart Ebben uit te maken.” De boodschap aan andere bij ARN aangesloten bedrijven die stages en leerwerkplekken overwegen? “Stel jezelf open voor jonge krachten en kom eens langs bij Bart Ebben om te zien hoe professioneel ze hier stages en leerwerkplekken organiseren.”

“Corona of niet, we moeten jongeren blijven interesseren voor kansen in de techniek”

Deel dit bericht op je kanalen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Toestemming