Skip to content
Blik achter de schermen bij HKS Metals in Zwartsluis
‘De materialen die we in Zwartsluis maken, krijgen in de keten een tweede leven’
Wie werken er eigenlijk in de autorecycling? We namen voor Green Light een kijkje achter de schermen bij HKS Metals in Zwartsluis. Daar worden onder […]
Metaal verwerking en recycling HKS

Wie werken er eigenlijk in de autorecycling? We namen voor Green Light een kijkje achter de schermen bij HKS Metals in Zwartsluis. Daar worden onder meer autowrakken die bij autodemontagebedrijven vandaan komen geshredderd om zo de metalen terug te winnen.


Tekst Cathelijne van Wingerden

‘We gaan hier voor elkaar door het vuur’

Werfleider Jarno Greveling werkt sinds 2004 bij HKS Metals Zwartsluis: één van de dertien vestigingen van HKS Metals.  Jarno is van shredder-/kraanmachinist doorgegroeid naar de functie werfleider. In deze rol houdt hij zich bezig met de dagelijkse aansturing van het bedrijf, de planning en het organiseren van het onderhoud van de machines. Hij vindt het belangrijk om prettig contact te onderhouden met klanten én het personeel van HKS Metals. Waar nodig springt hij ook bij op de werkvloer. De kennis en ervaring uit zijn vorige functies bij HKS Metals komen daarbij goed van pas. Jarno is heel trots op het team. Veel van zijn collega’s werken net als hij al langere tijd op de vestiging en de collegialiteit is groot. Jarno: “We gaan hier echt voor elkaar door het vuur! Ook als er thuis een keer iets niet loopt zoals het moet, staan we er voor elkaar.” Op de werkvloer gebeurt het werk uiteindelijk. Samen met hen werkt hij dagelijks aan het finetunen van dit proces om er zo gezamenlijk het beste van te maken. Elke dag weer.

Page image

‘Onze rol in de recyclingketen is belangrijk’

Vestigingsmanager Martijn Agterhuis werkt veertien jaar bij HKS Metals Zwartsluis. De eerste twaalf jaar als senior accountmanager en sinds 2018 als vestigingsmanager. In deze functie is hij eindverantwoordelijk voor de gehele locatie en houdt hij zich bezig met de langetermijnplanning, budgetbewaking en de in- en verkoop van materialen. Ook heeft hij regelmatig contact met het bevoegd gezag (overheden). Naast een commercieel mens ontpopt Martijn zich steeds meer als een échte recyclingman. Niet vreemd, als je bedenkt dat ze bij HKS Metals Zwartsluis in staat zijn om materialen te produceren die verder in de keten een tweede leven krijgen. Martijn: “We zijn een professioneel recyclingbedrijf. Met een relatief klein team weten we mooie resultaten te behalen; daar ben ik heel trots op. Net als alle andere partners, zoals autodemontagebedrijven en verwerkers van eindfracties, is onze rol in de gehele recyclingketen heel belangrijk. Mooi toch dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan een schonere wereld voor de volgende generaties?” Naast duurzaamheid hecht Martijn veel waarde aan dat het werk veilig en netjes gebeurt en de werf er altijd keurig opgeruimd uitziet.

 

Page image

‘We doen het écht met elkaar bij HKS’

Keurmeester/shovelmachinist Ron van der Veen werkt sinds 2002 bij HKS Metals. Hij houdt zich dagelijks bezig met de kwaliteitsbewaking van de in- en uitgaande materiaalstromen. In de praktijk betekent dat het rijden op de shovel, het keuren van plannen van inkomende stromen, het wisselen van containers en de planning bijhouden van het shredderafval dat onder andere naar de locatie in Amersfoort en de fabriek in Tiel wordt gebracht. Daarnaast is hij het aanspreekpunt voor chauffeurs die vrachten komen aanleveren, waarbij hij in nauw contact staat met de shreddermachinist om alles goed georganiseerd te laten verlopen. Ron: “Als alles op rolletjes loopt op onze vestiging ben ik best een beetje trots. Waar dat ’m in zit? In goed teamwerk. We doen het echt met elkaar bij HKS Metals, maar ook in het verbeterde recyclingproces. Waar we vroeger met name ijzer en metalen een tweede leven gaven, zijn materialen als kunststof nu minstens zo belangrijk.” Het werken bij een recyclingbedrijf geeft Ron veel voldoening. “Ik vind het heel fijn dat ik een steentje bij kan dragen aan een betere wereld!”

Page image

Meer over HKS Metals

HKS Metals is de grootste metaalrecycler van Nederland gespecialiseerd in het verwerken van oud ijzer, metalen en elektronica tot hoogwaardige grondstoffen voor metaalproducenten wereldwijd.

 

Deel dit bericht op je kanalen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Toestemming