Skip to content
Stoelen CUPRA Born gemaakt van gerecycled plastic
De circulaire economie ten top: Spaanse stoelen gemaakt van plastic soup uit de Middellandse zee
De eerste elektrische CUPRA Borns worden een deze dagen bij Nederlandse klanten afgeleverd. Het Spaanse automerk heeft zich aangesloten bij SEAQUAL INITIATIEF. Dankzij dit initiatief […]
Campagne-subsidie

De eerste elektrische CUPRA Borns worden een deze dagen bij Nederlandse klanten afgeleverd. Het Spaanse automerk heeft zich aangesloten bij SEAQUAL INITIATIEF. Dankzij dit initiatief zijn de stoelen in de 100 procent elektrische auto gemaakt van een stof die gerecyclede polymeervezels afkomstig van plastic afval bevat.

De elektrische CUPRA Born is al sinds oktober in Nederland te ervaren bij de CUPRA Garages en Proefrit Centra en de eerste auto’s worden momenteel bij klanten afgeleverd. De auto is het eerste volledig elektrische model van het Spaanse automerk CUPRA, die in lijn met de filosofie van het automerk, medeontwikkeld is door autocoureurs. Alle uitvoeringen hebben een elektromotor met een vermogen van 150 kW/204 pk die de achterwielen aandrijft.

Page image
De nieuwe Cupra Born is het eerste volledig elektrische model van het Spaanse automerk CUPRA

Stoelen gemaakt van gerecycled plastic

CUPRA is aangesloten bij het SEAQUAL INITIATIEF. Voor dit wereldwijde platform werken onder meer vissers, onderzoekers, wetenschappers, autoriteiten en particuliere belanghebbenden samen aan het schoonmaken van zeeën, rivieren, stranden en kustlijnen. Van het plastic afval dat ze opruimen, produceren gecertificeerde fabrikanten een hightech garen genaamd SEAQUAL® YARN. Hierdoor is het mogelijk dat de stoelen van de CUPRA Born gemaakt zijn van gerecycled plastic dat uit zee is opgevist.

Page image
De stoelen van de CUPRA Born zijn gemaakt van gerecycled plastic dat uit zee is opgevist

Duurzaamheid en innovatie samensmelten

Directeur strategie, business development en operations CUPRA Antonino Labate: “Met de CUPRA Born, ons eerste 100 procent elektrische voertuig, beginnen we een nieuw elektrisch tijdperk. De samenwerking met SEAQUAL INITIATIVE voor de stoelen van onze Born toont aan dat duurzaamheid, innovatie en hedendaags design naadloos samen kunnen gaan. CUPRA is een merk dat vanuit Barcelona de wereld wil inspireren. Daarom zetten we ons in voor projecten in de circulaire economie en helpen we een natuurlijke bron die heel dicht bij ons staat schoon te houden: de Middellandse Zee.” Het zwerfvuil afkomstig van stranden en oceanen wordt verzameld via schoonmaakprogramma’s. Na het sorteren van de verschillende soorten materialen wordt het plastic gereinigd en omgezet in gerecycled plastic dat wordt gebruikt om SEAQUAL® YARN van te maken.

 

Page image
CUPRA is een merk dat vanuit Barcelona de wereld wil inspireren

Zwervuil upcyclen naar maritiem plastic

SEAQUAL INITIATIEF is gebaseerd op de circulaire economie en draagt bovendien bij aan het continu schoonhouden van zeeën, rivieren en oceanen. Het initiatief werkt samen met de afvalbeheer- en recyclingindustrie om zwerfvuil op zee om te zetten in upcycled maritiem plastic, zodat toonaangevende merken en fabrikanten, zoals CUPRA, inspirerende duurzame producten kunnen creëren. Managing director SEAQUAL INITIATIEF Michel Chtepa vult aan: “We zijn verheugd om deel te nemen aan de lancering van de CUPRA Born, de eerste 100 procent elektrische auto van het merk. We zijn erg trots om samen te werken en een verschil te maken door bij te dragen aan een schonere oceaan en milieu.” Naast de standaardstoelen gemaakt van gerecycled plastic kan de CUPRA-rijder optioneel kiezen voor kuipstoelen, die zijn voorzien van Dinamica®-bekleding gemaakt uit hoge kwaliteit gerecycled materiaal.

 

 

Page image

100% elektrisch

‘We zijn erg trots om samen te werken en een verschil te maken door bij te dragen aan een schonere oceaan en milieu’

CUPRA Born is CO₂-neutraal

Naast het gebruik van hoogwaardige gerecyclede materialen is de CUPRA Born de eerste CO₂-neutrale auto van het Spaanse automerk. De nieuwe CUPRA wordt op basis van het modulaire platform voor elektrische auto’s (MEB) geproduceerd in de fabriek in het Duitse Zwickau. Deze fabriek maakt gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen. De resterende uitstoot compenseert het automerk via milieu- en projectinvesteringen, die volgens de hoogste normen zijn gecertificeerd. Op deze manier draagt de CUPRA Born bij aan het verminderen van de wereldwijde CO₂-uitstoot en het realiseren van de Europese milieudoelstellingen.

Page image
De CUPRA Born draagt bij aan het verminderen van de wereldwijde CO₂-uitstoot en het realiseren van de Europese milieudoelstellingen

Meer over CUPRA

SEAT Cupra, S.A.U. is bekend onder de merknaam CUPRA. De Spaanse autofabrikant is gespecialiseerd in sportieve auto’s. CUPRA is als zelfstandig merk afgeleid van de SEAT Cupra-serie auto’s. Voorheen stond het automerk bekend als SEAT Sport. CUPRA maakt deel uit van Volkswagen AG. Met de Cupra Formentor uit 2020 werd de eerste auto afgeleverd die volledig ontwikkeld en ontworpen was door Cupra. In oktober 2021 werd de CUPRA Born aan het gamma toegevoegd, de eerste volledig elektrische wagen van het merk, daarnaast is er ook een plug-in hybride verkrijgbaar.

De oriëntatie en aanschaf van een nieuwe CUPRA verloopt in Nederland geheel online via cupraofficial.nl, daarnaast zijn er wel enkele CUPRA Garages en een Proefrit Centra waar de modellen en het merk ook fysiek te beleven zijn.

Deel dit bericht op je kanalen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.