Leapmotor International is een joint venture tussen Stellantis (een fusie tussen Fiat Chrysler Automobiles (FCA) en de Groupe PSA) en het in 2015 opgerichte Chinese Leapmotor. Het merk is sinds de oprichting de uitdaging uitgegaan om groene mobiliteit voor iedereen mogelijk te maken. Dat doen ze door continu producten te ontwikkelen die geavanceerde technologieën, milieuvriendelijke innovaties en betaalbaarheid combineren. Leapmotor International maakt in Europa gebruik van het sterke distributienetwerk van Stellantis. Frans van der Werf van Stellantis: “Onze missie is om klanten over de hele wereld de beste klantervaringen in hun klasse te bieden op het gebied van verkoop, aftersales, services en onderdelen. Om dit in Nederland mogelijk te maken zijn we dit jaar gestart met veertien verkooppunten. Op dit moment zitten we echt in de opstartfase; de eerste modellen zijn in september/oktober gelanceerd.”

Er zijn momenteel twee modellen verkrijgbaar de T03 en de C10.” De Leapmotor T03 is een elektrische stadsauto, die ook standaard uitgerust is met een snellader. De Leapmotor C10 is een ruime SUV. Er zijn twee uitvoeringen, met keuze uit vijf exterieur- en twee interieurkleuren. “Uiteindelijk willen we doorgroeien naar zes modellen in totaal, waarbij we als eerste een hybride variant van de C10 zullen introduceren.” De T03 en de C10 worden nu nog in China geproduceerd. “Op dit moment zijn we de productie in Europa aan het opschalen. Het is de bedoeling dat de auto’s voor de Europese markt grotendeels in Europa worden geproduceerd.”
Met de snelheid van de lancering van het merk was het voor ons ideaal dat er al een volledige infrastructuur van ARN lag waar we gebruik van kunnen maken
Groene mobiliteit
De elektrische aandrijflijn en het batterijpakket in de Leapmotor-modellen worden in eigen huis ontwikkeld. Leapmotor is het eerste EV-bedrijf dat Cell-To-Chassis-technologie op grote schaal heeft geïmplementeerd. Hierbij worden afzonderlijke batterijcellen geïntegreerd in een modulair systeem, dat vervolgens wordt aangesloten op het chassis van het voertuig. “Deze aanpak levert een concurrentievoordeel op, op het gebied van kwaliteit en kostenbeheersing, daar komt bij dat
Leapmotor op deze manier minder afhankelijk is van toeleveranciers. Zo maken ze, uniek in de autowereld, zelfs de koplampen zelf. En hoewel we nog in de opstartfase zitten, is al 98% van de onderdelen in Europa beschikbaar voor after sales”, vertelt Frans.
“Voor Stellantis is dit het veertiende merk dat we toevoegen aan ons uitgebreide portfolio.” Andere merken die Stellantis voert zijn onder andere: Peugeot, Citroën, Opel, Alfa Romeo, Jeep, Maserati en Lancia. “Met Leapmotor kunnen we ook concurreren tegen opkomende Chinese merken; je krijgt heel veel uitrusting en techniek voor een betaalbare prijs.”

Het ARN Beheerplan
“Voor acht overige merken zijn we ook aangesloten bij het ARN Beheerplan.” Hij vertelt dat een deel van de overige merken van Stellantis een eigen batterijbeheerplan hebben. “Met de snelheid van de lancering van het merk was het voor ons ideaal dat er al een volledige infrastructuur van ARN lag waar we gebruik van kunnen maken. Op deze manier hoeven we ons niet zorgen te maken of we wel voldoen aan wat er wettelijk van ons verwacht wordt en is de rapportage naar de overheid geregeld. Onze ervaring is dat hier heel veel bij komt kijken. Voor ons zou het een enorme uitdaging zijn om uit te zoeken hoe je batterijpakketten of -modules professioneel demonteert, vervoert en laat verwerken. Dat is dankzij het ARN Beheerplan allemaal geregeld.”
Frans sluit zijn verhaal af met de woorden: “We kijken ernaar uit om Leapmotor verder uit te rollen in Nederland. De vooruitstrevende en betaalbare Chinese technologie gecombineerd met ons bewezen werkende Stellantis-netwerk is een veelbelovende combinatie. Het is daarbij goed om te weten dat als de auto’s op een dag aan het einde van hun levensduur komen, we ons in Nederland niet druk hoeven te maken om de milieuvriendelijke recycling van de auto én de autobatterijen!”