Winst op meerdere fronten door Life+

lifeplus
Winst op meerdere fronten door Life+

Door: Hans van de Greef

Stelt u zich eens voor: een rij van 12 vrachtwagens, volgeladen met koper. Dat is op jaarbasis ongeveer de hoeveelheid die we met onze nieuwe metaalrecoverylijn terugwinnen uit de kunststoffractie van het shredderafval. Daarmee zetten we een belangrijke volgende stap om het rendement van de PST-fabriek verder te verhogen.


Zuivere afvalstromen

Na een lange periode van onderzoek en testen hebben we begin juni de nieuwe metaalrecoverylijn in gebruik genomen. Daarmee boeken we op 2 fronten winst. Ten eerste halen we met deze installatie metalen als koper, RVS en aluminium uit een afvalstroom die grotendeels uit kunststof bestaat. Op jaarbasis verwerken we zo 4.000 ton kunststof, waaruit we alleen al 250 ton – of 12 vrachtwagens – koper terugwinnen. En daarmee zitten we nog lang niet aan de maximale capaciteit. De metalen zijn waardevolle grondstoffen waarvoor we bij de verwerkende industrie een betere prijs ontvangen naarmate de zuiverheid toeneemt. Hetzelfde geldt voor de stroom van plastics, die door deze extra scheidingsstap zuiverder wordt. Dat is eveneens gunstig voor de grondstofprijs én het vergroot het aantal potentiële afzetkanalen.

Life+ maakt het de moeite waard

Dat we deze nieuwe lijn hebben kunnen bouwen, is voor een belangrijk deel te danken aan de Life+ subsidie die ARN in 2011 heeft ontvangen. Deze subsidie hebben we onder meer aangewend om onderzoek te doen naar nieuwe machines en scheidingstechnieken. Daar gaat enorm veel tijd en energie in zitten, maar de resultaten laten zien dat het de moeite waard is. Daarbij leveren deze onderzoeken naar nieuwe technieken ons veel waardevolle kennis op. Ook dat is winst.

Nieuwe afzetmogelijkheden

Dit goede nieuws betekent overigens niet dat we in de PST-fabriek op onze lauweren gaan rusten. We blijven zoeken naar manieren om het recyclingproces verder te verbeteren en studeren ook nog altijd op nieuwe afzetmogelijkheden voor de nuttige grondstoffen die uit het shredderafval tevoorschijn komen. Belangrijk in dat opzicht is dat we de minerale fractie – bestaand uit onder meer glas en zand – verder gaan opschonen. Ook zijn er interessante ontwikkelingen rond de vezelverwerking in de PST-fabriek. Daarover vertel ik u graag meer in mijn volgende blog.

Life plus


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl