Hans van de Greef: “Zuinig met energie”

lifeplus
Hans van de Greef: “Zuinig met energie”

Hoe halen we met zo min mogelijk energie zoveel mogelijk waardevolle grondstoffen uit het shredderafval? Met die vraag dagen we onszelf bij ARN elke dag opnieuw uit. Dat loont zeker de moeite, want de energiebesparing is inmiddels opgelopen tot zo’n 30 procent per ton materiaal.


Gestructureerd onderhoud

Om in de PST-fabriek energie te besparen, bekijken we in de eerste plaats voortdurend hoe we onze productielijn kunnen optimaliseren. Zo hebben we in de loop van vorig jaar het onderhoud aan de machines beter gestructureerd. We plannen nu bewust ‘downtime’ in om ervoor te zorgen dat de machines zolang mogelijk storingsvrij blijven. Daarbij richten we ons vooral op het oplossen van hoogfrequente, kortstondige storingen. Tijdens deze storingen draaien de machines wel maar verwerken geen materiaal, dit kost dus oponthoud maar ook onnodig verbruik van energie. Het resultaat van dit preventieve onderhoud is een hogere gemiddelde output van materiaal, waarbij het totale energieverbruik van de fabriek verhoudingsgewijs minder toeneemt. Het energieverbruik per ton verwerkt materiaal gaat zo dus omlaag.

Capaciteit beter benutten

Een ander punt van aandacht is de samenstelling van het shredderafval dat we in de PST-fabriek verwerken. Door die samenstelling aan te passen, kunnen we de capaciteit van onze verwerkingslijn beter benutten. Dat begint bij de primaire scheiding van de vezels, mineralen en de kunststoffen. Deze scheidingsmodules hebben elk hun eigen verwerkingssnelheid en door de verhouding van de verschillende materialen, kunnen we de machines beter op elkaar afstemmen. Ook dit draagt bij aan lagere energiekosten per ton verwerkt materiaal.

Investering terugverdienen

Met de subsidie van LIFE+ hebben we de afgelopen periode geinvesteerd in het optimaliseren van de lijn; we het energieverbruik in de PST-fabriek met zo’n 30 procent weten te verlagen. Dat is goed voor het milieu en het levert ons een aanzienlijke financiële besparing op. Maar we zijn er nog niet met energiebesparende maatregelen. We kijken bijvoorbeeld naar de mogelijkheid om alle verlichting te vervangen voor energiezuinige LED-verlichting en volgen nadrukkelijk de ontwikkelingen rond zonne- en windenergie. Duurzamer kan bijna niet, maar deze technieken vergen wel een behoorlijke investering. Daarom berekenen we altijd eerst of we de extra kosten binnen een redelijke tijd kunnen terugverdienen. Als ARN zijn we dat aan onze stand verplicht.


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl