Capaciteit vergroten

lifeplus
Capaciteit vergroten

Het afgelopen jaar hebben we in de PST-fabriek hard gewerkt aan het vergroten van de productiecapaciteit. En dat is gelukt. In totaal verwerkten we in 2015 maar liefst 40.000 ton shredderafval, dat is 10 procent meer dan een jaar eerder.


Meer ruimte voor kunststof

In de PST-fabriek hebben we een bewogen jaar achter de rug. Een jaar waarin we onze productiecapaciteit opnieuw hebben zien groeien. Door een aanpassing in het proces voor de verwerking van kunststof kunnen we nu wekelijks 150 ton meer kunststof afval verwerken. Daarmee ligt onze totale capaciteit op 950 tot 1.000 ton ASR (Automotive Shredder Residu) en kunststof per week. Die extra capaciteit kunnen we om een aantal redenen goed gebruiken. Allereerst geeft ons dit meer ruimte om gestructureerd en preventief onderhoud te kunnen uitvoeren, wat de productiviteit in de fabriek ten goede komt.

Aanbieders buiten de branche

Anderzijds kunnen we nu ook afval van aanbieders buiten de automotive branche gaan verwerken. Zo zijn we testen aan het doen met kunststof reststromen uit gemeentelijke milieustraten. Het is een mooie ontwikkeling dat aanbieders buiten de branche ARN Recycling inmiddels ook weten te vinden. Het laat ook zien dat de markt vanwege de hoge verbrandingstarieven vanzelf gaat zoeken naar andere, goedkopere oplossingen. Dit heeft een positief effect op het milieu omdat er meer materiaal hergebruikt zal worden. Daarbij is dit voor ARN Recycling een belangrijke stap om de rendabiliteit van de PST-fabriek opnieuw verder te vergroten.

Metalen uit minerale fractie

Eerder dit jaar hebben we ook een nieuwe metaalrecoverylijn in gebruik genomen, waarmee we waardevolle metalen als koper en RVS halen uit een afvalstroom die voornamelijk uit kunststof bestaat. Datzelfde gaan we doen de grove minerale fractie. Ook daarin bevinden zich metalen die de moeite waard zijn om terug te winnen. Het voordeel is dat deze minerale fractie daarmee ook geschikt wordt voor toepassing in de wegenbouw, daar waar storten tot nu toe de enige optie was.

ISO 9001

Een belangrijk wapenfeit is ook dat we in de PST-fabriek onlangs zijn gecertificeerd volgens de ISO 9001 norm, nadat we in 2014 al de ISO 14001 certificering hebben behaald. Dat laat zien dat we als organisatie niet stil zitten en dat we voortdurend bezig zijn onze processen – en daarmee onze efficiency – verder aan te scherpen. Voor 2016 rekenen we dan ook wederom op een hogere jaarproductie. Dit jaar verwerkten we in de PST-fabriek in totaal 40.000 ton shredderafval. Dat is opnieuw meer dan vorig jaar, maar ook nu zien we nog volop ruimte om verder te groeien.

Door: Hans van de Greef


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl