Met de stimuleringspremie heeft ARN investeringen in duurzame en veilige autodemontage gestimuleerd. Vooraf waren twee onderdelen geselecteerd: demontage van koudemiddel en demontage van aandrijfbatterijen. Hiervoor is gekozen, omdat het gas in de airconditioning van auto’s 1.500 keer meer milieubelastend is dan CO₂. Bij de demontage van aandrijfbatterijen was vooral de persoonlijke veiligheid het belangrijkste aandachtspunt. De bedrijven konden geld terugkrijgen door medewerkers trainingen te laten volgen, apparatuur aan te schaffen en/of door het registreren van koudemiddel en aandrijfbatterijen. Daarbovenop was, als je aan zowel training, apparatuur als registratie voldeed, een extra bonus te verdienen. Op deze manier konden bedrijven tot maximaal € 10.485,- terugkrijgen van ARN.

Vrijwel 100% van het budget is benut
ARN heeft autodemontagebedrijven via verschillende kanalen geïnformeerd over de mogelijkheid om gebruik te maken van de stimuleringspremie. Onder meer met nieuwsbrieven en een themawebsite. Hoewel het initiatief voor de stimuleringspremies van ARN kwam, moesten ondernemers zélf in actie komen om ervoor in aanmerking te komen. Op premie.arn.nl stond beschreven waar je als bedrijf aan moest voldoen om de premies te kunnen innen en hoe je de declaraties kon indienen via het online declaratieformulier.
In de tabel hieronder staat, per onderdeel waarvoor een premie aan te vragen was, en aangegeven hoe vaak hiervan gebruik is gemaakt door autodemontagebedrijven.
EV-trainingen
183 trainingen
EV-startset (een aantal bedrijven had deze al in bezit)
81 bedrijven
Heftafel
153 bedrijven
Registratieformulier batterijen
70 bedrijven
Bonus
119 bedrijven
Training koudemiddel
44 trainingen
Airco-apparaat (een aantal bedrijven had deze al in bezit)
63 bedrijven
Registratieformulier
21 bedrijven
Bonus
9 bedrijven

‘Draagt bij aan verdere professionalisering’
Bedrijven hebben goed gebruik gemaakt van de regeling. De stimuleringspremie is door het overgrote deel van de autodemontagebedrijven als zeer positief ervaren. In persoonlijke gesprekken geven ondernemers aan dat er dankzij de premie veel kennis is vergaard en apparatuur is aangekocht, wat beide bijdraagt aan duurzame en veilige autodemontage. Brancheorganisatie Stiba heeft ook aangegeven positief te zijn over de stimuleringspremie. Stefan Cabri van Stiba: “Het is een mooi en ruimhartig initiatief dat bijdraagt aan een belangrijk doel, namelijk een verdere professionalisering van de branche.”
Het is een mooi en ruimhartig initiatief dat bijdraagt aan een belangrijk doel, namelijk een verdere professionalisering van de branche
119 bedrijven hebben bonus voor aandrijfbatterijen geïnd
Met de uitvoering van de stimuleringsregeling zijn mogelijke kwetsbaarheden in het Nederlandse demontagesysteem verkleind. Nagenoeg alle bij ARN aangesloten autodemontagebedrijven beschikken, mede dankzij de stimuleringspremie, nu over getraind personeel voor de demontage van batterijen en de benodigde apparatuur. Maar liefst 119 bedrijven hebben voor alle onderdelen een groen vinkje behaald en daarmee een bonus gekregen. Het aantal bedrijven dat gebruik heeft gemaakt van de stimuleringspremie voor training en apparatuur van koudemiddel ligt aanzienlijk lager dan van aandrijfbatterijen. Wat daarvan de oorzaak is, zullen we als ARN nader onderzoeken.

Bewustzijn noodzaak registratie vergroot
De ingevulde registratieformulieren bieden ARN inzicht wat er met autobatterijen gebeurt die niet voor inzameling en recycling worden aangemeld en in de hoeveelheid koudemiddel die in de afgelopen periode is verkocht. Deze kennis helpt ARN om de juiste maatregelen te kunnen nemen en in overleg met handhavingsdiensten aanbevelingen te kunnen doen voor werkbare regelgeving. Tot slot was de registratie bedoeld om het bewustzijn van de noodzaak van een goede registratie bij autodemontagebedrijven te vergroten.
Al met al kijken we als ARN terug op een succesvol traject, waarmee de auto- en autobatterijdemontage in Nederland weer een stap verder is geprofessionaliseerd.