Skip to content
Het 224ste autodemontagebedrijf sloot zich onlangs bij ARN aan
ARN verwelkomt autodemontagebedrijf Haayer
Onlangs heeft het 224ste autodemontagebedrijf zich bij ARN aangesloten. Haayer, een familiebedrijf in het oosten van Nederland, is toegetreden tot het landelijke netwerk van autodemontagebedrijven. […]
Autodemontage Haaijer

Onlangs heeft het 224ste autodemontagebedrijf zich bij ARN aangesloten. Haayer, een familiebedrijf in het oosten van Nederland, is toegetreden tot het landelijke netwerk van autodemontagebedrijven. Omdat het aantal aangesloten bedrijven in Drenthe kleiner is dan in bijvoorbeeld de Randstad biedt dit een positieve bijdrage aan de landelijke dekking. Bedrijven en consumenten die van hun oude auto af willen, hebben er in deze regio een vertrouwd adres bij! De familie Haayer vertelt waarom ze het belangrijk vinden om zich bij ARN aan te sluiten.


Tekst Martijn Boelhouwer

Foto: Marco Hofsté

“Voor ons bedrijf is het heel belangrijk dat we bij ARN zijn aangesloten. Het is een duidelijk signaal naar de markt dat we onze zaken op het gebied van demontage op orde hebben en een vertrouwd adres zijn voor demontageauto’s. We merken dat klanten het onderwerp milieu steeds belangrijker vinden. Daarnaast heeft ARN de afvoer van de afvalstromen goed geregeld en neemt ze de bijbehorende administratie uit handen. Voor ons allemaal redenen om serieus met de KwaliteitsZorg Demontage (KZD) aan de slag te gaan. Ook naar de toekomst toe verwachten we dat onze binding met ARN voordelen oplevert. Bijvoorbeeld als het gaat om de demontagetraining voor lithium-ion batterijen”, besluit Haayer senior.

Alle nieuwe artikelen online

Haayer is al vanaf 1997 gevestigd in Coevorden. De afgelopen jaren is het bedrijf enorm gegroeid, zeker nadat in 2005 een extra pand in gebruik is genomen. Het huidige terrein is inmiddels alweer bijna te klein. Haayer senior: “We willen niet nog groter groeien. De huidige situatie dwingt ons om de vinger aan de pols te houden en scherp te blijven op de activiteiten die winstgevend zijn. Je kunt je energie immers maar eenmaal inzetten. Zo heeft het niet zoveel zin om twintig artikelen van een auto van 15 jaar en ouder te bewaren.” Haayer richt zich de komende tijd op de verkoop van onderdelen van jongere auto’s van maximaal tien jaar oud. “Om die reden hebben we ons magazijn opnieuw ingericht”, vult Martin Haayer aan. Alle nieuwe artikelen die binnenkomen, zullen we online zetten en van een foto voorzien.” Online verkoop heeft de toekomst en hoewel Haayer senior het persoonlijk contact met klanten mist, is er geen weg terug. Lachend: “We kunnen onze telefoon wel weggooien als dit zo doorgaat.”

“We willen niet nog groter groeien. De huidige situatie dwingt ons om de vinger aan de pols te houden en scherp te blijven op de activiteiten die winstgevend zijn”
Page image

Uitgebreide collectie miniaturen

Behalve autodemontage regelt Haayer de inkoop en verkoop van schadeauto’s en onderdelen. De meeste auto’s komen van verzekeringsmaatschappijen. Ook bij de onderdelenverkoop gaat het gros naar professionele partijen, zoals garagebedrijven. Dit zijn meestal vaste klanten die soms meerdere keren per dag langskomen voor een onderdeel. Het bedrijf koopt en verkoopt jaarlijks ongeveer zevenhonderd auto’s waarvan vierhonderd demontageauto’s. Naast de auto’s die op het terrein staan, beschikt Haayer bovendien over vijfhonderd miniatuurmodellen die binnen bij de entree zijn te zien. “Deze collectie is opgebouwd vanaf het moment dat we met onze eerste vestiging in Beilen naast een speelgoedwinkel zaten. Hier kochten we wekelijks een schaalmodel. In de loop der jaren is de verzameling enorm uitgebreid: er zitten een paar echte pareltjes tussen, zoals de BMW Isetta voorzien van een caravan”, vertelt Haayer senior trots.

 

“Er worden minder kilometers gereden en dat merken wij in ons bedrijf, ook het aantal schades is afgenomen”
Page image

Als de brandweer

Door de huidige situatie als gevolg van corona merkt de familie Haayer dat de handel minder is dan normaal. De export van auto’s ligt lager, evenals de onderdelenverkoop. “Er worden minder kilometers gereden en dat merken wij in ons bedrijf, ook het aantal schades is afgenomen. We hebben echter alweer volop plannen voor het nieuwe jaar, zoals onder andere deelname met demontageauto’s aan het Truckstar Festival in de regio en een samenwerking met de brandweer.” Naast autodemontagebedrijf is Haayer ook scooterdemontagebedrijf. “Sinds kort zijn we bij Scooter Recycling Nederland aangesloten, vertelt Martin Haayer. Wellicht dat mijn zonen op termijn een zakcentje kunnen bijverdienen met de handel in scooters, wie zal het zeggen!”.

Deel dit bericht op je kanalen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.