Skip to content
Afgedankte auto in Nederland voor 98.3% gerecycled 
Graag informeren we u over een aantal maatregelen die in Nederland zijn genomen om de gevolgen van de coronacrisis voor ondernemers te kunnen verzachten. Hieronder vindt u, met dank aan Stiba, een overzicht met voor de branche relevante links.
Autodemontagebedrijf van Boxtel.

In 2020 is 98.3% van het gewicht van alle afgedankte auto’s gerecycled. Dat blijkt uit het duurzaamheidsverslag van ARN, de organisatie die samen met bijna 300 recyclingbedrijven uitvoering geeft aan autorecycling in Nederland. Bijna alle materialen van afgedankte auto’s worden op verantwoorde wijze hergebruikt of nuttig toegepast. 


redactie Green Light

225.804 auto’s ingeleverd bij autodemontagebedrijven

In totaal zijn vorig jaar in Nederland 225.804 auto’s afgedankt (in 2019 waren dat er nog 234.384). Deze auto’s komen, al dan niet via garagebedrijven, terecht bij autodemontagebedrijven. Zij melden de auto af voor demontage en halen alle vloeistoffen uit de auto voor recycling door gespecialiseerde bedrijven. Veel onderdelen van een afgedankte auto zijn nog goed bruikbaar en krijgen een tweede leven. Bijvoorbeeld de startmotor, versnellingsbak en koplampen.

Restmaterialen als nieuwe grondstof

Na de demontage gaat het kale autowrak naar een shredderbedrijf. De shredderinstallatie vermaalt de auto tot kleine stukjes metaal en restmateriaal. De metalen, zoals ijzer, koper en aluminium, worden gescheiden en teruggewonnen voor de metaalverwerkende industrie. Het restmateriaal gaat voor verdere verwerking naar de post shredderfabriek.

Afname CO2 footprint

Dankzij verantwoorde en hoogwaardige autorecycling is in de autorecyclingketen een totale CO2 besparing gerealiseerd van 214,63 kton CO2 (198 kton CO2 in 2019). De recyclingprestatie is mogelijk gemaakt dankzij de recyclingbijdrage van €35 op elke nieuw verkochte auto in 2020. Dit jaar is de recyclingbijdrage €30 per auto. Vanaf 30 april geldt de recyclingbijdrage ook voor uit het buitenland geïmporteerde auto’s die een Nederlands kenteken krijgen. Kijk voor meer informatie op www.wemakenerietsmooisvan.nl.

Aandrijfbatterijen uit elektrische auto’s

Naast de recycling van afgedankte auto’s geeft ARN voor deelnemende auto-importeurs ook uitvoering aan de producentenverantwoordelijkheid voor aandrijfbatterijen in elektrische auto’s. In 2020 is via ARN 121.020 kilogram aan lithium-ion batterijen ingezameld (102.068 kg in 2019). Hiervan is 22.441 kilogram in aanmerking gekomen voor second use toepassing in de vorm van bijvoorbeeld energieopslag en 98.579 kilogram is gerecycled.

Bekijk het ARN Duurzaamheidsverslag 2020 hier

Deel dit bericht op je kanalen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.