Skip to content
Recycling in andere sectoren
3x de circulaire economie op z’n best
Voor een succesvolle circulaire economie moeten we minder consumeren, langer met producten doen en hergebruik van materialen stimuleren. Voor hoogwaardige recycling is innovatie en creativiteit […]
photo-1524345591067-da3f166c0e42

Voor een succesvolle circulaire economie moeten we minder consumeren, langer met producten doen en hergebruik van materialen stimuleren. Voor hoogwaardige recycling is innovatie en creativiteit nodig. Gelukkig zien we dit al regelmatig. Laat je hier inspireren door drie opvallende recycletoepassingen uit andere sectoren.

De EU zet zich in om autovoorruiten te recyclen. Het laminaat (PVB) dat verhindert dat de ruiten barsten, kreeg alleen tot voor kort nog geen tweede leven.

Autoruit wordt tapijttegel

Omdat glas oneindig zonder kwaliteitsverlies te recyclen is, zet de EU zich in om autovoorruiten te recyclen. Maar het laminaat (PVB) dat verhindert dat de ruiten barsten, kreeg tot voor kort nog geen tweede leven. Het bedrijf Interface brengt hier verandering in! Het bedrijf werkt samen om het PVB te verwerken en te gebruiken voor de productie van tapijttegels. Uit een Life Cycle Assessment voor tapijttegels blijkt namelijk dat het begin van de levenscyclus, de grondstoffenfase, de meeste milieu-impact heeft. Met name het garen en de latex precoat leveren in het hele productieproces de grootste CO₂-bijdrage op. Door de latex precoat te vervangen door gerecycled PVB afkomstig uit autoruiten creëer je een win-winsituatie. Zo wordt de levensduur van het laminaat verlengd en is de CO₂-afdruk (doordat je gerecycled PVB gebruikt) vele malen kleiner. Tot wel 80 procent. Het eerste product met PVB-precoat is The Scandinavian Collection. Interface wil de ontwikkeling opschalen en de precoat met gerecycled PVB in de toekomst op zo veel mogelijk producten toepassen. Meer informatie: interface.com.

Page image

Per seconde komt er 0,25 ton plastic bij in onze oceanen.

Hoewel er verschillende initiatieven zijn om plastic soup uit oceanen te halen gebeurt er nog weinig met het verzamelde afvalplastic

De eerste plastic soup vloer

De wereld is vervuild met plastic soup; afvalplastic dat in oceanen, rivieren en kanalen drijft en langs de weg, op straat en op stortplaatsen ligt. Uiteindelijk komt al dit plastic afval in het water terecht. Per seconde komt er 0,25 ton plastic bij in onze oceanen. 94 procent van dit plastic belandt uiteindelijk op de zeebodem, waardoor onze oceanen in 2050 meer plastic dan vis bevatten… Het Brabantse bedrijf Next Floor, dat hier verandering in wil brengen, weegt de totale berg afvalplastic op dit moment al 17.000 keer meer dan de Eiffeltoren. Daarnaast benadrukken zij dat – hoewel er verschillende initiatieven zijn om de plastic soup uit oceanen te halen – er nog weinig met het verzamelde afvalplastic gebeurt. Slechts een klein deel van de totale berg afvalplastic wordt gerecycled en dit is meestal alleen het schone plastic. Dat kan en moét anders vinden zij. Daarom introduceren zij de eerste Plastic Soup Floor gemaakt van 100 procent plastic afval. De PSF-tegels, van het bedrijf zijn duurzaam en leverbaar in elke gewenste vorm en dikte. Uiteraard is de vloer als deze aan het einde van zijn levenscyclus weer opnieuw recyclebaar. Meer informatie: nextfloors.nl.

Doordat het proces zich eindeloos kan herhalen, zonder toevoeging van nieuwe grondstoffen, is dit circulariteit op z’n best
Page image

Deze stoel en kruk nemen meer CO₂ op dan bij de productie is uitgestoten.

Stoel die CO₂ opneemt 

De vezels van hennep zijn zeer sterk, daarbij groeit de plant overal zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Gemengd met een biologische hars is het meubelmaker VepaDrentea gelukt om van de reststroom van vezels uit de hennepverwerking een stoelkuip te maken. Na de oogst worden in de fabriek van Hempflax de vezels uit de hennep gehaald, gehekeld en gekamd. Het resultaat is een dikke, natuurbruine mat, die het basismateriaal vormt voor de stoel. Om de mat in de vorm van de stoel te kunnen persen, is het bindmiddel gebruikt dat door Plantics is ontwikkeld. Het resultaat: een meubelstuk dat meer CO₂ opneemt dan bij de productie wordt uitgestoten. De stoelen zijn daarnaast zo ontworpen dat onderdelen eenvoudig te scheiden zijn en materialen eindeloos herbruikbaar zijn. Hoewel de stoelkuipen volledig in de natuur afbreekbaar zijn, is het de bedoeling dat de stoelkuipen aan het eind van hun levensduur opnieuw vermalen en geperst worden, zodat er nieuwe kuipen van gemaakt kunnen worden. Doordat dit proces zich eindeloos kan herhalen, zonder toevoeging van nieuwe grondstoffen, is dit circulariteit op z’n best. Meer informatie: vepa.nl.

 

Deel dit bericht op je kanalen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.