Skip to content
30 bedrijven gaan aan de slag met de startset EV demontage
Onlangs werd een van de eerste startsets EV demontage overhandigd aan Henk van Olst van het gelijknamige autodemontagebedrijf in Nunspeet. In de eerste weken bestelden […]
Autohandel H. van Olst overhandiging van de veiligheidsset (voor veilige demontage van EV-batterijen

Onlangs werd een van de eerste startsets EV demontage overhandigd aan Henk van Olst van het gelijknamige autodemontagebedrijf in Nunspeet. In de eerste weken bestelden 30 bedrijven een startset voor veilige demontage van hybride en elektrische auto’s. “We doen dit voor de veiligheid van onze demonteurs”, zegt Van Olst.

Bij het bedrijf, dat in Nunspeet is gevestigd, heeft men van dichtbij gezien wat er gebeurt als een lithium-ion batterij in de brand vliegt. Tegenover het bedrijf is de opslag van fietsbatterijen gevestigd. “In 2018 is hier in een kwartier tijd een brand ontstaan. Deze brand in een batterij heeft geleid tot een vuurzee die uiteindelijk meerdere dagen heeft gewoed, omdat deze niet te blussen was. Nu staat er een nieuw pand”, concludeert Van Olst droogjes.

“Ons bedrijf bestaat al sinds 1972. Als er een auto met een batterij binnenkomt, wat overigens nog niet vaak het geval is, zijn we er extra voorzichtig mee. Hybride en elektrische auto’s met een lithium-ion aandrijfbatterij zijn echt wel iets anders dan de auto’s die we van oudsher demonteren. Onze demonteurs hebben de EV demontagetraining bij Innovam gevolgd. Ze weten dus waar ze op moeten letten voor de veilige demontage van een batterij. Tot voor kort hadden we echter niet de juiste gereedschappen in huis. Aan die situatie is met de komst van de startset EV demontage een eind gekomen. Het is goed dat de verschillende gereedschappen in een pakket voor EV demontage zijn verzameld. Het ziet er allemaal professioneel uit en het materiaal zit deugdelijk in elkaar.”

‘Waar het nu om gaat, is dat het gebruik van de gereedschappen en de persoonlijke beschermingsmiddelen routine wordt’

Waarborgen van de veiligheid

“Waar het nu om gaat, is dat het gebruik van de gereedschappen en de persoonlijke beschermingsmiddelen routine wordt.” Vooral voor het veiligheidsscherm is dat nog wel een punt van aandacht. “Als ik dit veiligheidsscherm opzet vragen ze aan mij of ik niet goed wijs ben”, zegt demonteur Erwin met een knipoog. Zoals bij alles wat nieuw is, geldt ook hier: het moet een gewoonte worden om te gebruiken. Op die manier is het mogelijk om bij demontagewerkzaamheden met een hoogvoltage batterij de eigen veiligheid en die van anderen te kunnen waarborgen.

Page image

In de startset EV demontage zitten basis gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Waaruit bestaat de startset EV demontage?

In de startset EV demontage zitten basis gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen die nodig zijn om een batterij veilig uit een elektrische of hybride auto te kunnen demonteren. De set is in overleg met Wurth, leverancier van kwaliteitsgereedschappen, samengesteld. De bij ARN aangesloten demontagebedrijven waarvan een medewerker de training veilig demonteren van EV-voertuigen bij Innovam heeft gevolgd, kunnen gebruik maken van het aanbod.

‘Het demonteren van elektrische en hybride autowrakken heeft specifieke risico’s en vraagt om goed getraind personeel dat werkt met professioneel gereedschap’

Training ‘Veilig demonteren van e-voertuigen’

ARN zet zich er samen met Innovam voor in om demonteurs te trainen elektrisch aangedreven auto’s veilig te demonteren. Daarbij neemt ARN een deel van de trainingskosten op zich. Voor meer informatie en aanmelden klik hier.

Deel dit bericht op je kanalen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Toestemming